Avukatların duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılmalarını sağlayan e-duruşma uygulamasına, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerinde başlandı. Uygulama, avukatların duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılmalarına imkan sunuyor.
Yargı Reformu Strateji Belgesi'ndeki dijital dönüşüm hedefleri arasında bulunan ve yeni adli yılla birlikte başlanan e-duruşma uygulaması İstanbul'da da hayata geçirildi. 15 Eylül’den bu yana Ankara Batı Adliyesi’ndeki 5 mahkemede devam eden e-duruşma uygulaması şimdi de İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy Adliyelerindeki 28 tüketici mahkemesinde bugünden itibaren başladı. Böylece e-duruşma uygulaması Ankara Adliyesi’nde 14, Ankara Batı Adliyesi’nde 5, Bakırköy Adliyesi’nde 8, İstanbul Adliyesi’nde 13, İstanbul Anadolu Adliyesi’nde 7 olmak üzere toplam 47 mahkemede uygulanmaya başladı.
Yeni başlayan adliyelerle birlikte e-duruşma uygulamasının yapıldığı mahkeme sayısı 47’ye ulaştı.
E-DURUŞMA NASIL YAPILIYOR?
Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, UYAP Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlıyor.
SİSTEM ZAMAN VE EMEK TASARRUFU SAĞLIYOR
Sistem; hâkim, savcı ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu sağlayacak. Bu sayede vatandaşlar adalet hizmetlerini daha zahmetsiz ve hızlıca alacak. Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, kurulum amacına uygun olarak sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. e-duruşma sisteminde ise mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanmak mümkün hale geldi.
06659 KIZILAY / ANKARA
90 (0312) 417 77 70
basinadalet.gov.tr