Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma (CEKUT) ile Adliye Arama Kurtarma (AD-KUR) ekiplerinin özveriyle görevlerini yürüttüğünü belirterek, “Gönüllü personelimizden oluşan arama kurtarma ekiplerimiz doğal afetlere müdahale için daima hazır bekliyor.” dedi.
Tamamı gönüllü personelden ulaşan arama kurtarma ekipleri Bakanlık ve AFAD koordinasyonunda afetlere müdahale ediyor.
EKİPLER DOĞAL AFETLERDE KİLİT ROL ÜSTLENİYOR
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından temelleri atılan, 30 Ekim 2020'de meydana gelen İzmir depremi sonrasında ise daha profesyonel bir yapılanma içine giren CEKUT, deprem, orman yangını ve sel gibi doğal afetlerde kilit rol üstleniyor.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde arama kurtarma çalışmalarına katılarak 41 kişinin enkazdan sağ çıkarılmasını sağlayan CEKUT, 2021'de Antalya ve Muğla, 2022'de Marmaris, 2023'te Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesinde aktif görev aldı.
EĞİTİMLER AFAD TARAFINDAN VERİLİYOR
Zorlu eğitim sürecinden geçen CEKUT ekiplerinin orta seviye kentsel arama kurtarma akreditasyon eğitimi 6 hafta, hafif seviye akreditasyon eğitimi ise 3 hafta sürüyor. AFAD tarafından eğitimi tamamlanan kişilere akreditasyon sınavı yapılıyor.
CEKUT Afet Yöneticisi ve Kentsel Arama Kurtarma Eğitmeni Serhat Seymen gönüllü olmak isteyenleri mülakata alarak, yatkınlığının olduğunu düşündükleri kişilerle eğitim sürecine başladıklarını söyledi. İlk olarak depremde arama kurtarma eğitimleri verdiklerini aktaran Seymen, "Eğitimlerde AFAD'ın enkaz alanlarını kullanıyoruz. AFAD tarafından akreditasyon sınavı yapılıyor. Akredite olan ekiplerimiz Türkiye'de ulusal ve uluslararası afetlerde AFAD koordinasyonunda 10 gün boyunca kendi kendilerine yeter düzeyde olduklarını kanıtlıyorlar ve afetlerde gerek enkaz üzerinde gerekse koordinasyon kısmında görev alıyor." dedi.
7/24 ESASIYLA ÇALIŞIYORUZ
Aliye Nur Kasabar da 4 yıldır gönüllü olarak aktif görev aldığını dile getirerek, "Sabah erken saatlerinde eğitimimize başlıyoruz. Gerekirse akşam çalışmalarını da yapıyoruz. Çünkü deprem bölgesinde 7/24 esaslı çalışıyoruz. Sahada çalışırken ekiplerimizin görev tanımları var. Hangi ekipte kimler ne yapması gerekiyorsa ona göre bölünüp onun üzerine çalışıyor." diye konuştu.
Serhat Turan da CEKUT'un ilk gönüllülerinden olduğunu ifade ederek, "Bir olay olduğu zaman insanları televizyonda gördüğüm anda içim parçalanıyordu. Bu işin bir ekip işi olduğunu biliyordum. Bakanlığımızda bu oluşum olduğunu duyar duymaz ilk katılanlardan biri oldum." dedi.
AD-KUR’UN YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Ayrıca, Adalet Bakanlığı tarafından afetlerde görev almak için kurulan Adliye Arama Kurtarma (AD-KUR) Birimine bağlı faaliyet gösteren Bolu Adliye Personeli Arama Kurtarma Ekibi, tatbikat ve eğitimlerle olası afetlere müdahaleye hazır hale geldi. Olası afetlerde arama kurtarma faaliyetlerine yönelik çalışmalar kapsamında Bolu Adliyesinde görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, teknisyen, mübaşir ve hizmetli personelinden oluşan 27 kişilik ekip, AFAD gönüllüsü olarak olası deprem, sel, su baskını, yangın gibi afetlerde görev almak için belirli zamanlarda eğitim gördü. Valilik ve ilgili kurumların destekleriyle ekipman, kişisel koruyucu donanımlar ile 4x4 özellikli araç alan ekip üyeleri, Bolu Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün arama kurtarma, ilk yardım, psikososyal destek gibi alanlarda da çeşitli eğitimlere katılarak kendilerini geliştirdi.
Doğal afetlere müdahale için hazır bekleyen AD-KUR’un birçok adliyede yaygınlaştırılması hedefleniyor.
BAKAN TUNÇ: ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde de dahil birçok doğal afette görev alan bakanlık arama kurtarma ekiplerindeki gönüllü personelin fedakarca çalıştığını vurguladı. Bakan Tunç şöyle konuştu:
“Gönüllü personelimizden oluşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Ekibimiz (CEKUT) ile asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin ardından kurduğumuz Adliye Personeli Arama Kurtarma Ekibimiz (AD-KUR), doğal afetlere müdahale için daima hazır bekliyor. Yüreğimizi yakan Kahramanmaraş merkezli depremlerde CEKUT ekiplerimiz, 41 vatandaşımızı sağ kurtararak hepimizin gururu oldu. Hiçbir zaman yaşanmasını istemediğimiz doğal afetlere daha hızlı müdahale etmek için arama kurtarma ekiplerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.”
06659 KIZILAY / ANKARA
90 (0312) 417 77 70
basinadalet.gov.tr