Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

BAKAN GÜL: "KADINA ŞİDDETE KARŞI FAYDA SAĞLAYACAKSA ANAYASA`YI BİLE DEĞİŞTİRMEYE HAZIRIZ"
15.11.2019

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddeti insanlığa yönelik bir ihanet olarak değerlendirerek, bu konuda sıfır tolerans ile hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gül, “Kadına karşı şiddete fayda sağlayacaksa, anayasayı bile değiştirmeye hazırız” dedi.

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla Ankara’da düzenlendi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET İNSANLIĞA HAKARETTİR

Toplantıda bir konuşma yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kadına şiddetin önlenmesine yönelik önemli mesajlar verdi. Konuşmasında kadına şiddete karşı sıfır tolerans ile hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, kadınlara yönelik şiddetin insanlığa ihanet olduğunu söyleyerek, “Kadına karşı şiddete fayda sağlayacaksa, biz anayasayı bile değiştirmeye hazırız. Bu konuda hiçbir çalışmadan, hiçbir çabadan geri durmayacağımızı bir kez daha ifade etmek isterim.” değerlendirmesinde bulundu. Gül, şiddetin önlenmesi hususunda yapılacak tüm çalışmalara destek vereceklerini vurguladı.

Adalet Bakanlığının kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasındaki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gül, bu konuda Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalara değindi. Onarıcı adalet anlayışı çerçevesinde suç mağdurlarının desteklenmesinin temel hareket noktası olduğunu söyleyen Bakan Gül, “Suçun kadınlar üzerindeki etkisinin en aza indirilmesi amacıyla bazı özel tedbirler alınması da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çerçevede bildiğiniz gibi suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifadelerinin alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri amacıyla bildiğiniz gibi adli görüşme odalarını kurduk ve bunların yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu an 59 adli görüşme odasını bu yıl sonuna kadar 2 ilimizde daha yine kurarak faaliyete geçireceğiz. Bu ünitelerde 2 yılda yaklaşık 11 bin ifade alınmıştır ve sanık ile mağdur yüz yüze getirilmemiştir. Bu çok önemli bir usül düzenlemesidir.” dedi.

KADIN VE ÇOCUKLARIN YARARINA ÖNEMLİ DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRDİK

Yargı Reformu Strateji Belgesinde güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemini vizyon olarak benimsendiğini hatırlatan Bakan Gül, şiddet mağduru kadınların adalete erişimlerinin adli sürecin başında ve devamında güçlendirmesi konusundaki çalışmalara değindi. Bakan Gül: “Bu kapsamda başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere adli süreçte destek vermek üzere yeni bir birim müdürlük ihdas edildi. Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri 7 pilot ilde faaliyete geçirdik. Bu çalışmada da sizlerin önerileriyle uygulamaları izleyerek bunların genişletilmesi bu uygulamaların içeriğinin daha da zenginleştirilmesi için sizlerin değerli fikirlerine ihtiyacımız vardır. 2020'nin ilk yarısında bu müdürlüklerin bütün ülke sathında yaygınlaştırılmasına hedefliyoruz. Özellikle savcıların yargısal süreçlerinde bu merkezlerde irtibatı yasal bir boşluk olduğu için sorunlar yaşanıyordu, birinci yargı paketinde bu anlamda kadının ve çocuğun yanında olan bu düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Yine aile ve çocuk mahkemelerine hizmet veren uzman, pedagog ve sosyal çalışmacılarımız bütün mahkemelere hizmet verecek şekilde istihdama imkân sağlanmıştır ve tüm bu süreçte uzman desteğinin verilmesi ile onarıcı adalet hedeflenmiştir.” ifadelerini kullandı.

AİLE HÂKİMLİĞİ GELİYOR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuşmasında aile hâkimliği konusuna da değindi. Bakan Gül konuşmasına şöyle devam etti: “Aile hâkimi olarak deneyim kazanan, bu konuda birikim sahibi olan hâkimlerimizin yargı mensuplarımızın bundan sonraki görev yerlerinde de aile hâkimi olarak görevlendirilmesi hususunda bir hazırlığımız söz konusudur. Bu hususta HSK’mız çalışmayı başlatmıştır ve yine birden fazla aile mahkemesi bulunan adliyelerde bir mahkemenin tedbir mahkemesi olarak belirlenmesi üzerinde çalışıyoruz. Yine bu konuda adımlarımızı atacağız. Aile mahkemesi bulunmayan adliyelerde de yine bir asliye hukuk mahkemesinin tedbir kararlarını takiple görevlendirilmesi çalışma alanımız içerisindedir. Böylece daha ihtisaslaşma ve daha az hatayla, mümkün olursa sıfır hatayla yargısal sürecin değerlendirilmesi çok önem kazanmaktadır. Bu konuda da Bakanlığımız ve HSK çalışmalarını sürdürmektedir.”

BAKAN SOYLU:

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şiddet mağduru kadının korunmasıyla ilgili kanun ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:

“2016-2019 ağustos ayı itibarıyla hayatını kaybeden kadın sayısı 1167'dir. Bu kadınlardan sadece 76'sı haklarında bir koruma kararı verilmiş kadınlardır. Toplam içindeki oranı yüzde 6,5'tir. Yıllık ortalamalar da bu düzeydedir. Buradaki faillerin yüzde 86'sının daha önceden herhangi bir sabıkası söz konusu değildir. Faillerin yüzde 63,5'i eş veya partner, yüzde 32'si ise akrabadır. Söz gelimi, hepimizin yüreğini yakan Emine Bulut cinayeti de yine arkadaşlarımız tarafından buradaki yaklaşımlar itibarıyla değerlendirilmiştir. Yine burada tabi şunu da ifade etmem gerekir bu kadar hızlı ve beklenmedik şekilde gelişen bir konu olunca konunun diğer tarafları gibi biz de yeni ve daha etkin yöntemler arayışında olduk.”

BAKAN SELÇUK:

Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumun bütün kesimlerinin inisiyatif alması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

"Bakanlığımız bu yaklaşımlar doğrultusunda 'kadına yönelik şiddete sıfır tolerans' ilkesiyle çalışmalarını başlıca 4 başlık altında yürütüyor. Bunlar, yasal çalışmalara destek ve görüş verme, eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaları güçlendirme çalışmaları ve en önemlisi de kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu artırma çalışmalarından oluşmaktadır."

 

Adres

06659 KIZILAY / ANKARA

Telefon

90 (0312) 417 77 70

E-Posta

basinisaretadalet.gov.tr