Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

BAKAN GÜL: İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜMÜZ HEM ORMANLARIMIZIN KORUNMASINI HEM DE HÜKÜMLÜLERİMİZİN TOPLUMA YENİDEN KAZANDIRILMASINI SAĞLAYACAK
22.11.2021

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile imzaladıkları işbirliği protokolü kapsamında hem ormanların korunmasına hem de hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasını sağlayacaklarını söyledi. Protokol ile yeni infaz düzenlemesi kapsamında ormanlık bölgelerde infazını tamamlayacak hükümlüler aldıkları eğitimlerle orman yangınlarına müdahale edebilecek.

Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yürütülen “Hükümlülerin Rehabilitasyonu Amacıyla Ormancılık Faaliyetlerinde Çalıştırılmalarına Dair İşbirliği Protokolü”nün imza töreni Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’in katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan Adalet Bakanı Gül, her iki bakanlık arasında yeni bir ortaklık, yeni bir işbirliği inşa edildiğini, ormanların korunması ve hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması gibi herkes için faydalı ve hayırlı bir iş için bir araya geldiklerini söyledi.

TOPLUMUN SUÇA KARŞI KORUNMASINI AMAÇLIYORUZ

İnfaz sisteminin temel amacının, hükümlülerin hukuka saygılı ve sorumluluk sahibi bir yaşam biçimine uyumlarını kolaylaştırmak olduğunu anımsatan Gül, “Böylelikle cezanın önleme etkisi oluşacak ve toplum suça karşı korunacaktır. Bu amacın yöntemi hükümlü rehabilitasyonu, iyileştirme politikasıdır. Bu çerçevedeki adımlarımızı çok başarıyla sürdürüyoruz. Bugün de bu çerçevede önemli bir adımı başlatıyoruz.” dedi.  

HÜKÜMLÜLER ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE EDECEK, AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİNE KATILACAK

2. Yargı paketinde açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarının iş alanlarında çalışabilmelerine imkân sağlayacak yasal bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Bakan Gül, 12 Kasım’da yayımlanan yeni infaz yönetmeliği ile de bunun ikinci mevzuatının da düzenlenmiş olduğunu kaydetti.

Bakan Gül, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede açık ceza infaz kurumuna ayrılmış hükümlüler, ceza infaz kurumu dışında başka bir kamu kurumunda çalışarak ve o kurumun tesislerinde kalarak cezalarını tamamlayabilecek. Bu çalışmalar gönüllülük esası ile ve iyi hal ile açığa ayrılmaya hak kazanmış, artık infazın açık ceza infaz kurumu aşamasına geçmiş hükümlüler eli ile gerçekleşecektir. Böylece meslek edinerek topluma kazanma imkanı daha da güçlenmiş olacak. Hükümlüler bu çerçevede sosyal sorumluluk üstlenerek bilhassa fidan dikimi, ağaç bakımı ve orman yangınları ile mücadele gibi çeşitli kamusal faaliyetlere, afetle mücadele gibi toplumsal konulara da önemli bir katkı sağlanacaktır. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığımızda yaptığımız bu protokol ile özellikle orman alanlarında oluşturulacak mekanlarda hükümlülerin kalması sağlanacak. İnfaz orada gerçekleşecek. Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı yerlerde bu infazlar gerçekleşecek. Hükümlüleri, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz orman yangınlarına müdahale konusunda eğitecek. Hükümlülerimiz gönüllülük esasıyla bulundukları bölgede olası yangına karşı müdahale edecek. Ağaçlandırma, ağaç bakımı gibi faaliyetlerle de yeşilimiz, yeşil vatanımızı koruyacak çok önemli bir sosyal sorumluluk projesini ülkemize kazandırmış oluyoruz. Böylece hükümlüler hem teknik bir meslek öğrenmiş olacak, hem de topluma faydalı bir birey haline gelmiş olacak.”

Adalet Bakanı Gül, orman yangılarıyla mücadelede ceza infaz kurumları arama kurtarma ekibi CEKUT’un da sahada olduğunu anımsattı. Hiçbir ağacın yanmaması ve afetlerin yaşanmaması temennisinde bulunan Gül, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda hükümetin kararlılığı çerçevesinde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

‘ADALET ORMANLARI’ İLE 857 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Adalet Bakanı Gül, “Adalet Ormanı” çerçevesinde de Türkiye’nin dört bir yanında 25 bin 790 hükümlü eliyle 857 bin, 2017’den bugüne kadar park, bahçe, yol kenarı gibi diğer alanlar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 910 bin fidan dikimi ve 3 milyon 223 bin fidanın da bakımının yapıldığını kaydetti.

YANAN YERLERİN AĞAÇLANDIRILMASI ANAYASANIN AMİR HÜKMÜ

Orman yangınlarına yönelik verilen cezalarla ilgili de konuşan Gül, “Ormanları yakmak büyük bir suç. Bu suçun failleri cezası da müeyyidesi de kanunlarımızda çok ağır bir şekilde karşı karşıya kalmaktadır. Bu husustaki mücadelemiz devam etmektedir. Yanan yerlerin tekrar ağaçlandırılması Anayasa’nın temel amir bir hükümdür. Bu konuda da yine titiz bir şekilde çalışmalar devam etmektedir.” diye konuştu.

Türkiye’de infaz anlamında yeni bir modelin ilk protokolünü yaptıklarını belirten Bakan Gül, insan odaklı adalet çerçevesinde faaliyetlerini sürdüreceklerini belirterek, “Mavi vatanımız, yeşil vatanımız daha da geleceğe güvenle bakacaktır. Bu protokol ile yeşillerimizi, vatanımızı daha güzel koruyacağız. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

HÜKÜMLÜLERİMİZ YEŞİL VARLIĞIMIZA ANLAMLI KATKILAR SAĞLADI

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli de, işbirliği protokolünün ve hükümlülerin katkısının çok önemli olduğunu söyledi. Ormanlık alanların korunması ve ağaçlandırma faaliyetleri için toplumun her kesiminden katkıya ihtiyaç duyduklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

“2019 yılında Adalet Bakanlığımız ile hükümlülerin ağaçlandırma faaliyetlerine dahil olması için bir protokol imzalamıştık. Bu çalışmayla ülkemizin yeşil varlığına anlamlı bir katkı sağlamıştık. Yeni mevzuat düzenlemesiyle hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında barınma imkanıyla çalıştırılmasının önü açılmış oldu. Bugünkü protokolle de hem ağaçlandırma hem de orman yangılarıyla mücadele konusunda önemli bir adım atmış olacağız. Bu protokolle açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin bakanlığımızca yürütülmekten olan ağaçlandırma, ormanların bakımı, yaşanacak olan olası orman yangınlarına müdahale gibi alanlarda çalıştırılmasında imkan sağlanacak. Böylece hem ormanların korunması noktasında insan gücümüz artacak hem de iyileştirici gücüyle hükümlülerimizin sosyalleşmeleri, meslek sahibi olmaları ve topluma yeniden kazandırılmaları konusunda katkı sağlamış olacağız. Ayrıca hükümlülerin infaz süresine, çalıştığı sürede katkısı olacak. Bu çalışmalarda hükümlülerhem kendisine hem çalıştığı kuruma hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.”

Konuşmaların ardından iki bakan protokol metnini imzaladı.

Adres

06659 KIZILAY / ANKARA

Telefon

90 (0312) 417 77 70

E-Posta

basinisaretadalet.gov.tr