BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
TOBB UYUM ARABULUCULUK VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM MERKEZİ AÇILDI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, arabuluculuk uygulaması kapsamında 1 milyon 807 bin 173 dosyadan, 1 milyon 240 bin 3’ünde anlaşma sağlandığını, sistemin başarı oranının yüzde 69 olduğunu belirterek, geçen hafta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planının tüm amacının güçlü bir demokrasi ve daha adil bir yargı sistemi olduğunu söyledi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi'nin açılış törenine katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, burada iş adamlarına arabuluculuğa ilişkin görüşlerini anlattı.

Açılışı gerçekleştirilen Uyum, Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi'nin iş hayatına, toplumsal barışa ve uzlaşıya katkı sağlaması dileğinde bulunan Bakan Gül, işçi ve işveren arasındaki hukuki uyuşmazlıkların çözümüne yönelik hayata geçirilen arabuluculuk sisteminin başarı oranının yüzde 69 olduğunu söyledi.

VATANDAŞ İLE DEVLET ARASINDA ‘İDARİ SULH’

Bakan Gül, “Bugüne kadar toplamda arabuluculuk uygulaması kapsamında 1 milyon 807 bin 173 dosyadan 1 milyon 240 bin 3 dosyada anlaşma sağlanmıştır.” dedi. Arabuluculuğun çağdaş bir çözüm yöntemi olduğunu anlatan Gül, işçi, işveren arasında arabuluculuk gibi, vatandaşla devlet arasında arabuluculuk sistemine de kuracaklarını kaydederek, ‘İdari sulh’ ile ilgili tüm teknik hazırlıkları yaptıklarını bildirdi.

Üreten, iş ve istihdam oluşturan bir ekonominin vazgeçilmez şartının hukuki öngörülebilirlik olduğunu vurgulayan Bakan Gül, şunları söyledi:

“Vatandaşımızın işini kolaylaştırıyorsa hukuk, hukuk var demektir. Hukuk ve ekonomi, birbirini tamamlayan iki önemli çalışma alanıdır. Yatırımların sürdürülebilir olması, ön görülebilir ve sonuçları önceden kestirilebilir bir hukuk pratiğine ihtiyaç duymaktadır. Tüm amacımız ekonominin çarkları daha iyi dönsün, vatandaşlarımızın refah düzeyi artsın, hukuk kolaylaştırıcı olsun. Bu kapsamda Türk Hukuk Sistemini anlatan tüm yazılı ve görsel materyalleri yabancı dillerde hazırlayarak uluslararası yatırımcıların erişimine sunacağız. Çalışma hayatını ilgilendiren faaliyetler ile ilgili kamu ihalelerinde rekabetin ve şeffaflığın sağlanması kapsamında kamu ihale mevzuatı gözden geçirilecek. Avrupa Birliği'nin doğrudan yabancı yatırımları izlemesi çerçeve kararına uyumlu düzenlemeler yapılacak. Sözleşme ve teşebbüs hürriyetine ilişkin mevzuat ve uygulamalar öngörülebilirlik, kazanmış hakların korunması ve şeffaflık ilkelerinin temelinde gözden geçirilecek. İlkelere aykırılığı tespit edilen hükümler iptal edilecek. Vergi suçunu her yıl için ayrı ayrı işlenmiş bir suç olarak kabul edilmesi bu anlamda ayrı bir mağduriyet söz konusu olabiliyordu. Bunu da her yıl için tek suç olarak kabul edilecek bir düzenlemeyi yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

DAHA GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİ VE DAHA ADİL BİR YARGI SİSTEMİ

Adalet Bakanı Gül, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili olarak da, “Eylem Planının tüm amacı daha güçlü bir demokrasi daha adil bir yargı sistemi ve özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye inancı amacını gerçekleştirmektir. Cumhuriyet'in 100. yılına girerken demokrasi, barış, hak ve özgürlükler ile insanların ekmeğinin artması, güven ve istikrarın daha da çoğalması için reformlara devam edeceğiz." diye konuştu.

Adalete erişimin kolaylaştırılmasının temel hedef olduğuna işaret eden Bakan Gül, "Özellikle hukuk devleti niteliğinin, hukukun üstünlüğünün daha da geliştirilmesi reform anlayışımızın temelinde yer almaktadır. Geleceğin Türkiyesi'nde hukukun, adaletin, özgürlüklerin çıtasının hep daha yükseğe taşınması ve bu anlamda tam demokrasiye çıkması hukukun üstünlüğüne güven veren adalete bağlılığımızın esasıdır." dedi.

HERKESİN ‘İŞTE BU BENİM ANASAYAM’ DİYEBİLECEĞİ BİR ANAYASA

Yeni anayasanın Türkiye için artık gerekliği olduğunu vurgulayan Bakan Gül, “2023'te yeni yüzyıla yeni sivil anayasayla gireceğimize olan inancımızla, Türkiye'de herkesin, 'işte bu benim anayasam' diyeceği, Doğunun da Batının da Kuzeyin de Güneyin de, 83 milyonun sahipleneceği bir anayasayı milletimiz hak etmektedir. Türk siyaseti de bu beklentiyi yerine getirecek güçtedir. Özünde milletin iradesi olan yeni bir anayasa yarınlarımıza, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacaktır. İnsan hak ve özgürlüklerinin bu söylediğimiz tüm reformların da güvencesi, teminatı olacak ve bunun çıtasını oluşturacak olan yeni anayasadır." dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: HUKUK SİSTEMİ, SADECE DEVLETİN DEĞİL EKONOMİNİN DE TEMEL DİREĞİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise açılışta yaptığı konuşmada, arabuluculuk başta olmak üzere alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin Türkiye'de gelişmesi için TOBB ve oda borsa camiası olarak her türlü desteği verdiklerini söyledi. Arabuluculuğun iş dünyasında yaygınlaşması için gayret sarf ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Hukuk sistemi, sadece devletin değil ekonominin de temel direği. Hukuk sistemimizi daha sağlıklı ve daha iyi işler hale getirme konusunda ne kadar başarılı olursak, ülkemiz ve ekonomimiz o kadar güçlü hale gelir. Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül, burada önemli yapısal reformlara imza attı. Alternatif çözüm yollarının devreye girmesini sağladı. Arabuluculuk merkezlerinin kurumsallaşması açısından hazırlığı devam eden Arabuluculuk Yasa Tasarısı'nın da kanunlaşmasını bekliyoruz. Tüm üyelerimizi herhangi bir uyuşmazlık durumunda TOBB UYUM'a başvurmaya davet ediyoruz” dedi.

TOBB UYUM Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek de arabuluculuk müessesesinin iyi, gerçekçi, adil ve toplum barışına katkı sağlayacak bir yöntem olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Çiçek, Adalet Bakanı Gül'e plaket verdi. Plaket töreninden sonra TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Bakan Gül, Hisarcıklıoğlu ve Çiçek tarafından açıldı.