BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
GÜL, KARARIN ADALET TEŞKİLATINA VE HUKUK SİSTEMİNE HAYIRLI OLMASI TEMENNİSİNDE BULUNDU

"Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuyla ilgili yayımladığı mesajında kararın adalet teşkilatına ve hukuk sistemine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararname ile suç mağdurlarına sağlanan hizmet ve yardımlara ilişkin esaslar ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar düzenlenerek, mağdur hakları konusunda atılan adımlara yenileri eklendi. 20 madde ve bir geçici maddeden oluşan Kararname, mağdur hakları alanında reform niteliğinde hükümler içeriyor. Kararname ile mağdurların sahip oldukları haklar ve kendilerine sağlanan yardımlar konusunda bilgilendirilmeleri ve adalete erişimlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

BAKAN GÜL’DEN HAYIRLI OLSUN MESAJI

Kararname sonrasında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül sosyal medya hesabından mesaj yayımladı. Bakan Gül mesajında, “Mağdur odaklı adalet politikamıza daha kurumsal bir yapı ve etkin bir destek hizmeti sağlayacak olan ‘Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ teşkilatımıza ve hukuk sistemimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Kararneme ile suça maruz kalan kişilerin ve kırılgan grup suç mağdurlarının adli süreçler hakkında bilgilendirilmesi ve alabilecekleri yardımlar konusunda kendilerine bilgi verilerek uygun kurumlara yönlendirilmesi mümkün olabilecek. Yine işlenen suç nedeni ile kaygılı görülen kişilerin de adli süreçte psiko-sosyal destek almaları, sanıkla yüzyüze gelmeden uzman desteği altında duruşma salonu dışında özel ortamlarda (AGO) ifade ve beyanlarını verebilmeleri imkanı getirildi. 

Soruşturması ve kovuşturması Türkiye'de yürütülen suçlar nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler hakkında uygulanacak kararnameye göre, mağdurlara yönelik yardım ve destek hizmetlerinde, eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkesi esas alınacak.

Kararname kapsamındaki hizmetler, mağdurun kişiliğine saygı gösterilerek ve mağduriyetinin farkında olunarak yerine getirilecek. Mağdurun, adli sürece etkin katılımı ve adalete erişimi için mevzuatın öngördüğü şartlara uygun olarak kendisine vekil tayin edilmesi ve adli yardımda bulunulması isteği derhal karşılanacak. Bu hizmetler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından gecikmeksizin, koordineli ve etkin bir şekilde sunulacak.

Söz konusu kararnamenin uygulanmasında görev alanlar, mağdura ilişkin kişisel verilerin gizliliğini korumak zorunda olacak. Bu bilgiler, kanunlarda öngörülen haller dışında hiçbir kurum ve kişiye verilmeyecek.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan düzenlemeler:

ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜKLERİNİN KURULMASI

             ADLİ SÜREÇTE ETKİN BİR BİLGİLENDİRME

TEKRARLANMA RİSKİ OLAN SUÇLARLA ETKİN MÜCADELE

ETKİN BİR PSİKO-SOSYAL DESTEK

ADLİ GÖRÜŞME ODALARI

YENİ UZMAN İSTİHDAMI / YENİ KADROLAR

ADLİ DESTEK PLANI VE VAKA YÖNETİMİ KIRILGAN SUÇ MAĞDURLARI İÇİN TÜM ADLİ SÜRECİ KAPSAYAN KORUMA HALKASI

ADLİ YARDIM

BAZI NİTELİKLİ SUÇLARDA ÖZEL İMKANLAR

ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI