BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 2022’DE BİNİN ÜZERİNDE HAKİM SAVCI ATADIK, 15 BİNE YAKIN ADALET PERSONELİ İSTİHDAM ETTİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yargı alanındaki 2022 yılı icraatları ve 2023 yılı hedeflerini anlatarak, “Yargılamaları hızlı ve etkin yürütmek için binin üzerinde yeni hakim ve savcının atamasını yaptık. 1500 yeni hakim ve savcı alımı için sınav açtık. Ayrıca 15 bine yakın yeni adalet personeli istihdam ettik.” dedi.

2022 yılının son Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrasında millete seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet icraatlarıyla ilgili bilgileri aktardı. 2023 yılı hedeflerini de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık son günlerini yaşadığımız 2022’yi cumartesi gecesi uğurlayacak, pazar günü yeni umutlar ve heyecanlarla 2023’e merhaba diyeceğiz. Bu vesileyle hükümetimizin 2022 yılı çalışmaları ve 2023 hedefleri konusunda şöyle özetin özeti diyebileceğim bir değerlendirmeyi gerek sizlerle gerekse ekranları başında bizi izleyen milletimle paylaşmak istiyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından bazı bölümler şu şekilde:

KADINA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİYLE İLGİLİ YASA DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILDI

Geçtiğimiz yıl adalette kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesiyle ilgili hazırladığımız yasa değişikliklerinin Meclis’ten geçerek yürürlüğe girmesini temin ettik. Yargı mensuplarının çalışma ve hizmet şartlarını iyileştirmek için 24 yeni hizmet binasının faaliyete geçirdik, 3 hizmet binasının temelini attık. Darbe dönemlerinin sembollerinden Diyarbakır Cezaevini kapatarak burayı müze ve kültür merkezi haline dönüştürecek çalışmalara başladık.

2022’DE BİN HAKİM SAVCI ATADIK, 15 BİNE YAKIN ADALET PERSONELİ İSTİHDAM ETTİK

Yargılamaları hızlı ve etkin yürütmek için binin üzerinde yeni hakim ve savcının atamasını yaptık. 1500 yeni hakim ve savcı alımı için sınav açtık. Ayrıca 15 bine yakın yeni adalet personeli istihdam ettik. Hakim ve savcı yardımcılığı sistemini kurduk. Adli ve idari mahkeme sayısını 7 bin 164’e yükselttik. Üç yeni bölge adliye mahkemesi ihdas ettik. Buralardaki daire sayısını da arttırdık.

MAĞDURLARA DESTEK VEREN BİRİMLERİN SAYISINI ÇOĞALTTIK

Adli süreçlerde sadece son bir yılda 355 bin kişiye destek veren mağdurlara hizmet sunan birimlerin sayısını çoğalttık. Çocukların icra daireleri yerine bu amaçla kurulan görüşme merkezlerinde ebeveynlerine teslimine başladık. Dava şartlı arabuluculuk uygulamasıyla 228 bine, ihtiyari ara buluculuk uygulamasıyla 402 bine yakın ihtilafı çözüme kavuşturduk. Lekelenmeme hakkı konusunda 241 bin, ifade amaçlı yakalama kararlarıyla ilgili de 98 bin vatandaşımıza hizmet verdik. Noterlik hizmetlerin kapsamını genişleterek mahkemelerin yükünü azalttık.

YENİ ANAYASA MİLLETİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZ GEREĞİ GÜNDEMİMİZDEKİ YERİNİ KORUYACAK

Önümüzdeki yıl adalette verilen tüm hizmetlerin yargıya memnuniyetin en üst seviyeye çıkmasını sağlamaya dönük olarak geliştirmeyi sürdüreceğiz. Yeni anayasa milletimize verdiğimiz söz gereği gündemimizdeki yerini koruyacak. Yargılamaların daha hızlı ve etkin sonuçlanmasını temin edecek, yeni adımlar atacağız. Sistemin ayrılmaz bir parçası olan avukatlarımız için yeni bir çerçeve kanunu hazırlayacağız. Adli yardım sistemini genişletecek, Hukuki Himaye Sigortasını tahkim edeceğiz. İstinaf mahkemelerini yaygınlaştıracak ve güçlendireceğiz. Cezaların, maşeri vicdanın, adalet beklentisini tatmin edecek şekilde verilmesi ve uygulanmasını sağlayacak düzenlemelere gideceğiz. Elektronik tebligat sistemini yurt dışındaki vatandaşlarımızın kullanımına da açacağız.