BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BOZDAĞ: YARGITAY VE DANIŞTA`DA BÜYÜK DEĞİŞİME GİDİYORUZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hukuki Araştırmalar Derneği Ankara’da düzenlediği iftar programına katıldı. 

İftar programındaki konuşmasında  Yargıtay ve Danıştay’da büyük bir yapısal değişime gidildiği belirten Bozdağ, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını kökten değiştiren bir adım attıklarını söyledi.  

Bozdağ konuşmasında şunları söyledi:

AVUKATLIK YASASI

Burada avukat dostlarımız çok olduğu için izninizle avukatlık kanunu ile ilgili birkaç hususun altını çizmekte fayda görüyorum. Avukatlık kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin bir bilim komisyonunu bakanlık olarak kurduk, komisyon çalışmalarını devam ettiriyor. Önümüzdeki yasama yılında avukatlık kanununda köklü değişiklikler yapan yasa tasarısını TBMM’ye göndereceğiz. Bununla alakalı bir kaç şeyi buradan ifade etmek isterim. Birincisi; avukatlar için sınav zorunluluğu getireceğiz. Yasa yürürlüğe girdikten sonra, avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacaktır. İkincisi; avukatların da içerisinde bir kademelendirmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz ve bunu müktesepleri koruyarak yapacağız. Hukuk da okuyanları da bunun dışında tutacağız. Bundan sonra hukuk tercih edenler, Yargıtay’da murafaaya katılmak için belli bir avukatlık kıdemi olacak. Yani bundan sonra cübbeyi giydiği gün murafaaya gidemeyecek. Bunu bir kez daha ifade ediyorum müktesepleri koruyarak yapacağız. Çünkü çok farklı tartışmalara yol açabilir. Avukatların staj yaparken çok ciddi sorunları var hem çalışamıyorlar hem sigortalı olamıyorlar, bir sürü dertleri var. Onların bu dertlerini de ortadan kaldıran adımlar atacağız. Stajyerlerimize değer vereceğiz ve onların sosyal güvenlik sistemi içerisinde yer almalarını sağlayacağız ve mağduriyetlerini ortadan kaldıracağız. Bunun gibi daha pek çok şeyi beraberinde getireceğiz.

HUKUK SİGORTASINA DEVLET DESTEĞİ

Birde hukuki himaye sigortası dediğimiz yeni bir sigorta sistemi üzerinde çalışıyoruz. Halkın daha iyi anlaması için bu hukuk sigortası dediğimiz bir sigorta. Bu sigortayı zorunlu yapmayacağız ihtiyari yapacağız ama buna bir devlet desteği de vereceğiz. Bu sigortayı yaptıran kişilerin bütün yargı giderleri sigorta tarafından ödenecek, bunu yapabiliriz. Şu anda adli yardımlaşmaya yılda ayırdığımız parayı, bu sigorta sistemine destek olarak aktardığımızda 2 milyar TL civarında bir sigorta sistemini döndürebileceğimizi hesap ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte hukuk sigortası ile hem avukatlarımız hem vatandaşlarımız bu anlamda büyük bir imkana kavuşmuş olacaklardır. Buda son derece önemli bir başka yenilik olacaktır.

YARGITAY VE DANIŞTAY KANUNU

Yargıtay ve Danıştay’da büyük bir yapısal değişime gidiyoruz. Yargıtay’da 46 olan daire sayısını 24’e indiriyoruz. 516 olan üye sayısını 200’e indiriyoruz. Danıştay’da 17 olan daire sayısını 10’a 195 olan üye sayısını da 90’a çekiyoruz. Böylelikle buraların yapısını kökten değiştiren bir adım atıyoruz. Danıştay ve Yargıtay’da heyet halinde çalışma imkânı var. Sizler de yakından biliyorsunuz ki aynı daire içinde bir konunun zıddı kararlar var. Bir tane değil onlarca var. Böyle bir saçmalık olabilir mi oluyor. Başkan aynı dairenin içinde aynı konuda “A” diyor öbür heyet “B” diyor. Bu yargıya olan güveni de olumsuz etkiliyor. Şimdi heyet halinde çalışma da artık tarihe karışıyor. Çünkü üye sayısında yaptığımız azaltma nedeniyle Danıştay da Yargıtay da heyetler halinde çalışamayacak, tek heyet olarak çalışacak ve böylelikle de içtihat farklılıkları da daireler içinde oluşmayacaktır, oluşturulmayacaktır bu da yargıya olan güveni olumlu yönde etkileyecektir. Görev süresini 12 yılla sınırlayan bir adım attık. 12 yılın içtihat istikrarı bakımından tecrübe ve donanım bakımından da son derece yeterli bir süre olduğunu düşünüyoruz. Yargıda dinamizmi sağlamak toplumda gelişen değişime göre Yargıtay’a bu gelişimin etkisini bakımından da son derece önemlidir bu. Yargıtay’da Danıştay’da edinilmiş tecrübelerin ilk derece mahkemelerine ve istinafa yansıtılması bakımından da son derece önemli olduğuna inanıyoruz. 

Ve yargıda not sistemini yeniden getiriyoruz. Hâkimler savcılar bundan belki şikâyet edecekler ama not sistemin kaldırırken iyi bir düşünce ile kaldıran hükümetimiz bizim hesap ettiğimiz iyi neticelerin ortaya çıkmadığını görmemiz üzerine yaptığı değişiklikten vazgeçmiş ve yeniden not sistemine dönme kararı almıştır. Buna büyük bir ihtiyaç var. Bu Yargıtay’ın ve Danıştay’ın istinafın ilk derece mahkemelerine değerlendirme yapıp onlar hakkında bir karar vermesi eminim ki kararlarda ki isabeti daha da artıracaktır. Önümüzdeki süreçte bu da yargımızda olumlu değişime neden olacaktır. Direnme sayılarına baktığımız zaman Türkiye Cumhuriyeti’nde rekor bir direnme sayısı var. Öyle konularda direnme var ki ben şimdi onu okudum zaman kendi kendime diyorum ki Allah Allah ya bu arkadaş hiç bakmamış mı kitaba, kanunu açıp hiç mi bakmamış nedir ne değil diye hiç mi gözetmemiş hiç mi dikkat etmemiş. Bu kadar açık bariz hukuka aykırılık, tartışmasız net aykırılık olan konular da dahi direnme kararları verilebiliyor. Bu konuda kötüye kullanılmıştır bunu buradan ifade etmekte fayda görüyorum. İnşallah bu sistemi bu sakatlığı da ortadan kaldıracaktır.