BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BOZDAĞ BAŞKANLIĞINDAKİ AK PARTİ HEYETİNDEN TBMM'DE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ ZİYARETİ

BAKAN BOZDAĞ: BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNUN TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMASINDAN YANAYIZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, siyasi partilerin meclis gruplarıyla Anayasa değişikliği teklifini görüşerek, "Türkiye'nin gündemine bir daha bu konu dönülmemek üzere gelmesin diye bir anayasal güvencenin daha iyi olacağı kanaatiyle bunu getirdik. Bu konunun artık Türkiye'nin gündeminden çıkmasından yanayız." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AK Parti heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifine ilişkin MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti'nin Meclis gruplarını ziyaret etti.

Bozdağ başkanlığındaki heyette, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz yer aldı.

Adalet Bakanı Bozdağ ve beraberindekiler ilk olarak, MHP Meclis Grubunu ziyaret etti.

Bakan Bozdağ ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti'nin TBMM'deki Grup Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamayı hatırlatarak, bu çerçevede Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerden, Anayasa değişiklik teklif hazırlık çalışmalarını değerlendirmek ve görüşlerini almak maksadıyla randevu talebinde bulunduklarını belirtti.

İlk görüşmelerini Milliyetçi Hareket Partisi adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Bozdağ, "AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da beraber değerlendirmelerde bulundu. Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi Anayasa’da değişiklik çalışmalarını esasında Cumhur İttifakı ile birlikte biz daha önce çalıştık, değerlendirdik, istişarelerimizi yaptık. Dün de Sayın Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız Bey ve Erkan Akçay Bey'le bir araya geldik. Ayrı değerlendirmeler de yaptık ve belli bir noktaya da bu çalışmalarımızı getirdik. Bugün son gelinen noktayı bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Bundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına arkadaşlarımızla daha sonra HDP'de ve daha sonra da İYİ Parti'yle görüşmeleriz olacaktır. Çıkan sonuçları tekrar değerlendirip gelinen noktayı bilahare kamuoyunda paylaşacağız." dedi.

OLUMLU NİYET VE BELLİ AŞAMAYA GELMİŞ ÇALIŞMANIN BİRİKİMİYLE ZİYARET EDİYORUZ

Bakan Bozdağ, istişareler sonucunda ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendireceklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu görüşler çerçevesinde teklifin son halini vereceğiz. Çünkü biz hazır bir teklif götürmüyoruz, bir fikri tartıştık, kendi aramızda istişare ettik ve bu çerçevede olgunlaşan fikri bir değerlendirmek, 'Ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz?' Onların da bu çerçevede görüşlerini almak ve ne öneriyorlar? Onları dinlemek ve bu aldığımız görüşleri daha sonra bu teklif taslağına nasıl monte ederiz? Onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız. Teklif ondan sonra netleşmiş olacak. Yani şu anda elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz. Bir olumlu niyet ve belli aşamaya gelmiş bir çalışmanın birikimiyle ziyaret ediyoruz."

BU KONUNUN TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMASINDAN YANAYIZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AK Parti heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifine ilişkin CHP Meclis Grubu'nu ziyaret etti.

Bakan Bozdağ bu ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın kendilerini kabul ettiğini ve bu kabul için teşekkür ettiğini belirtti. Kendilerine, Anayasa değişikliği konusunda yaptıkları hazırlıklar hakkında bilgi aktarımında bulunduklarını dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Anayasanın hangi maddelerinde değişiklik düşündüğümüzü paylaştık. Bir de genel çerçeve üzerinde durduk ve kendilerinden bu hazırlık sürecine katkı vermelerini, birlikte bu hazırlık sürecini olgunlaştırmakta görüşlerine ihtiyacımız olduğunu ifade ettik. Görüşler geldikten sonra da teklifi netleştirip, bu görüşlere göre şekillendirdikten sonra parlamentoya sunacağımızı ifade ettik. Onlar da kendi değerlendirmelerini yaptılar. Sizinle de bunu paylaştılar. Tabii biz bu konuda Türkiye'de bir sorun artık olmadığını biz de her defasında ifade ettik. Bu konu, zaten Anayasa ve yasalarda da bir sorun yok. Ama geçmişte Türkiye idari birtakım düzenlemeler ve haksız uygulamalarla yaşamaması gereken süreçleri yaşadı. Türkiye'nin gündemine bir daha bu konu dönülmemek üzere gelmesin diye bir anayasal güvencenin daha iyi olacağı kanaatiyle bunu getirdik. Hem Cumhuriyet Halk Partisi de esasında bu konunun gündemden düşmesini istediği için bir teklif verdi. Biz de bu konunun artık Türkiye'nin gündeminden çıkmasından yanayız. Bunun yolu da bir çoğunlukla değişecek kanun teklifi değil de esasında çok zor değişecek, belki hiç değişmeyecek bir anayasayla teminat altına alınması gerektiğine inanıyoruz. Esasında niyetlere baktığımızda bu konunun Türkiye'nin gündeminden çıkması niyetinde müttefikiz. Usul konusunda farklılıklarımız var. Biz çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu çalışmalardan sonra da teklifimizi Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin değerli yöneticilerinin kendi aralarında değerlendirmelerini o zaman daha net görme imkanımız olacaktır. Bugün yaptıkları değerlendirmeler, bizimle paylaştıkları görüşler için de ayrıca şahsım heyetteki arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum."

GENEL BİR ÇERÇEVEYİ PAYLAŞTIK

Heyet, HDP Meclis Grubunu ziyaretinin ardından başörtüsü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifine ilişkin İYİ Parti Meclis Grubunu ziyaret etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ziyaretin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TBMM'de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ederek gündemdeki anayasa değişikliği konusunda çalışmalarını, bu çalışmaların çerçevesini paylaştıklarını ve istişarelerde bulunduklarını belirtti.

Son olarak İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve beraberindekilerle bir araya geldiklerini aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar üzerinde kısa bir değerlendirmede bulunduk. Biz, bugüne kadar yaptığımız hazırlıklar hakkında kendilerini bilgilendirdik. Yaptığımız çalışmanın çerçevesinde değerlendirmelerimizi kendilerine ilettik ve bu konularda kendilerinin görüşlerini istişarelerini, değerlendirmelerini ve tutumlarının ne olacağına dair beklentilerimizi ifade ettik. Onlar da kendi açısından değerlendirmelerini yaptılar, kendilerine somut bir teklif metni sunmadık. Çünkü bu, hazır bir teklifle gitme değil de onların görüşlerini de alarak bu süreci ona göre şekillendirme düşüncesiyle yapılmış bir ziyaret olduğu için somut bir metin kendilerine sunmadık. Ama genel bir çerçeveyi kendileriyle paylaştığımızı ifade etmek isterim. Onlar kendi açılarından değerlendirmeyi yapacaklardır. Biz bu çalışmalar bittikten sonra istişare ettiğimiz değerli gruplarımızın görüşleri ve önerileri de ortaya çıktıktan sonra bu metne son şeklini verip Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de milletvekilleri bu teklifi sunacaklardır. Kabulleri için değerli Grup Başkanımıza, Grup Başkanvekilimiz ve Anayasa Komisyonu üyelerimize teşekkür ediyorum."