BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BAKAN GÜL "YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ’NİN TEMEL FELSEFESİ GÜVEN VEREN ADALET"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin katılımcı bir anlayışla hazırlandığını dile getirerek, “Belgenin temel felsefesi ve sloganı ‘Güven Veren Adalet’. Bu mottoyla çalışmaları yaptık” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katıldığı bir iftar programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargı Reformu Strateji Belgesi hakkında bilgi veren Bakan Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin uzun süren çalışmalar sonucunda hazırlandığını dile getirdi. Bakan Gül açıklamalarına şöyle devam etti:

“Belgenin temel felsefesi ve sloganı 'Güven Veren Adalet'. Bu mottoyla çalışmaları yaptık. Uzun süren, yaklaşık 8-9 aylık bir hazırlık süreci oldu. Belgenin memnuniyetle söyleyeceğimiz yönü katılımcı bir anlayışla hazırlanmış olmasıdır. Toplumun birçok kesiminden, her görüşten, her düşünceden tüm ilgililerle, paydaşlarla her konuyu tartıştık. Yargının temel meseleleri nelerdir, bunları konuştuk, müzakere ettik.”

YARGIYA OLAN GÜVEN ALGISI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Yargı Reformu Belgesi’nde amaçların 9 ana başlıkta ortaya koyduklarını belirten Bakan Gül, şunları söyledi:

“Bunların altında hedeflerimiz var. Bunları yapmak üzere faaliyetlerimiz var. Bunları Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Bu reform 82 milyona uygulanacak. O zaman 82 milyon burada bir söz söylesin. Adliyenin önünden geçen, içine giren, yolu düşen bir insanın 'Orada gerçekten hakim ve savcılar var, adalet, yargı sistemine güvenirim' algısı bizim için her şeyden önemli. Reformda yazılı bir kanun metni olmayacak. Orada bir yol haritası olacak. 2023'e kadar ceza adaleti ile ilgi, hukukla ilgili niteliğin artması ile ilgili neler yapacağız, burada bizim irade beyanlarımız olacak. Vizyonumuzu ortaya koyacağız.”

"BU REFORM NE İLKTİR NE DE SON OLACAK"

Reformların bir seferde yapılıp biten şeyler olmadığını vurgulayan Bakan Gül, “Bu reform ne ilktir ne de son olacak. Zaman içerisinde yeni reform paketleri çıkacak. Yeni reformlar yapılacak. Her dönemin yapılması gereken, atılması gereken adımları var.” dedi.

BELGE ÖZGÜRLÜKLERİN GÜVENCE ALTINA ALINDIĞI BİR YOL HARİTASI NİTELİĞİNDE

Gül, Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nda da güncelleme yapıldığına dikkati çekerek, "Bir darbe girişiminden çıktık. OHAL dönemi sona erdi. Daha çok özgürlük, mülkiyetin, düşünce ve ifade özgürlüğünün, kişisel verilerin korunmasının daha da genişleyeceği ve bunun içerisine demokratikleşme paketi, yeni yargı paketinin gireceği bir yol haritasını ortaya koymaya çalıştık. Güzel sonuçlar ortaya çıkacak. Tüm milletimizin, herkesin kabul edeceği güzel bir yol haritası. 2023'e kadar, bunların bir kısmı önümüzdeki sene bir diğer kısmı hemen yürürlüğe girecek, daha geliştireceğimiz konular da var. Adım adım bu belge Türkiye'nin daha özgürlükçü, demokrasisinin daha da geliştiği, hakların ve özgürlüklerin daha da güvence altına alındığı bir yol haritasıdır." ifadelerini kullandı.

Gül, belgenin ortaya çıkması aşamasında Türkiye'nin 7 bölgesinde vatandaşlarla anket yaptıklarını, toplumun her kesiminden görüş alındığını ve bunun güzel fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olduğunu kaydetti.