BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BAKAN GÜL: MİLLETİMİZİN HER ZAMAN DARA DÜŞTÜĞÜNDE YEGANE SIĞINAĞI TECELLİGAHI MECLİS OLMUŞTUR

ADALET BAKANI GÜL, MECLİS SİMÜLASYONU ETKİNLİĞİNDE ÜNİVERSİTELİ GENÇLERLE BULUŞTU

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Kıyamete kadar da Gazi Meclis'te 'Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.' yazısını ve ruhunu kimse silemeyecek, kimse ülkemizi ve milli iradeyi işgal edemeyecektir. Milletimizin her zaman dara düştüğünde yegane sığınağı tecelligahı Meclis olmuştur" dedi.

Adalet Bakanı Gül, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, çoğu hukuk fakültesinde öğrenim gören 150'nin üzerinde öğrencinin vekil olarak görev aldığı, meclis gruplarına ayrılarak yasa tasarılarını tartıştığı İstanbul Üniversitesi Meclis Simülasyonu etkinliğinin kapanış programına katıldı.

İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezindeki programda konuşan Bakan Gül, Gazi Meclisin demokrasi tarihini ve önemini aktardığı gençlere hitaben “Kimse size bir cetvelle şablon çizemez. Gençler şöyle olacaksınız, böyle düşüneceksiniz, böyle giyineceksiniz diyemezsiniz. Bilakis, siz alın cetveli, siz siyasete ödev verin, bu milletin geleceğini siz dizayn edin, siz belirleyin” diye konuştu.

GÖREVİNİZ NE OLURSA OLSUN, MİLLETİ TEMSİL EDİYORSUNUZ

Milletvekilliğinin parlamentoda milletvekilliği yapmak, yasama anlamında bir yetkiyi kullanmaktan öte bir durum olduğunu belirten Bakan Gül, yasama çalışmalarında en verimli çalışmanın milletvekillerinin kanun teklifinde akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarından, hukuk kürsülerinden, toplumun farklı kesimlerinden, konuyla ne ile ilgili ise o alanın uzmanlarından istifade etmesi gerektiğinin önemine değindi. Bakan Gül, “Buradan mezun olduğunuzda ister avukat olun ister hakim savcı olun ister öğretim görevlisi olun isterse milletvekili olun tüm yasama çalışmalarına katkıda bulunacak bir göreviniz olacak. Nerede hangi meslekte olursanız olun millet adına bir şey yaptığınızı, bir eylemde bulunduğunuzu asla hatırdan çıkarmayın."

TBMM, MİLLİ İRADENİN TECELLİGAHIDIR

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) bir asrı aşkın süredir ‘milli iradenin tecelligahı’ olarak görev ifa ettiğini belirten Bakan Gül, parlamentoda kürsünün arkasında "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazısı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 "Bu yazı sıradan bir yazı değildir. Bu yazı Türkiye'nin demokrasinin, hukukunun, milli iradenin tecellisi anlamında serlevhadır, çok önemli bir manaya sahiptir. Parlamentoda bu yazıyı gördüğünüzde ve hala bu hayata geçtiğinde, bunu görmesek de hissediyoruz, yaşıyoruz, bu bir ülke için, demokrasi için en büyük kazanımdır."

Bakan Gül, Kurtuluş Savaşı’na rağmen meclisin demokrasiyi inşa etmekten vazgeçmediğini anlatarak, "Polatlı'dan top sesleri duyulmasına rağmen parlamento çalışmalarını inkıtaya uğratmamıştır. Kanun yapma ve Kurtuluş Savaşı'nı yönetme, Cumhuriyet'i ve demokrasiyi inşa etme mücadelesini sürdürmüştür. Bu anlamda da bizim için çok tarihi ve anlamlı bir çatıdır. Meclis demokrasimizin gücü ve güvencesidir. Oraya sizin gibi genç arkadaşların katılımıyla Meclis'teki bu çıta daha da yükselecektir." dedi.

‘EGEMENLİK KAYITSIZ VE ŞARTSIZ MİLLETİNDİR’ RUHUNU KİMSE SİLEMEYECEK

Adalet Bakanı Gül, 15 Temmuz darbe girişiminde Meclis'in bir kez daha ‘Gazi’ olduğunu hatırlatarak "Meclis kubbesinin üzerine bombaların düştüğünü bizzat yaşayan bir arkadaşınızım. Meclis orada da tüm değerleriyle tüm yaklaşımlarıyla ve siyasi partilerin temsilcileriyle milletin iradesine karşı, bu saldırının karşısında dimdik durmuştur, bir kez daha Gazi Meclis olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, Meclis'in de manevi şahsında mündemiç olan esarete karşı çıkışıyla bütün dünyaya Kurtuluş Savaşı'nda da 15 Temmuz'da da bir kez daha bunu göstermiştir. Kıyamete kadar da Gazi Meclis'te 'Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir' yazısını ve ruhunu kimse silemeyecek, kimse ülkemizi ve milli iradeyi işgal edemeyecektir. Milletimizin her zaman dara düştüğünde yegane sığınağı, tecelligahı Meclis olmuştur." diye konuştu.

TBMM'nin bir Türkiye yansıması olduğunu belirten Bakan Gül, Meclis'in her düşünce, inanç ve kesimden, milletin temsilcilerinden oluşan bir yapı olduğunu hatırlattı. Meclis'te hakim olan ruhun, millete ait ortak akıl olduğunu vurgulayan Bakan Gül, "Milletimizin ruhu, ufku, ortak akıl, ortak iradesi ve bunların hepsinin oluşturduğu mehabet ve saygınlığı temsil ediyor. Sadece bir genel kurul salonu değildir, sadece milletvekili sayılarıyla mücessem bir bina ya da bir çatıdan daha başka bir şeydir. Milletimizin irfanını, ortak aklını ve gelecek tasavvurunu, milli iradeyi temsil eden bir manaya sahiptir. O yüzden de çok değerlidir, bunu da her zaman korumamız gerekir." dedi.

TECRÜBEDEN YOKSUN BİLGİ EKSİK VE AKSAK KALIR

Gençlere İstanbul'u ruhuyla yaşamaları, arkadaşlık ve insan biriktirmelerini öneren Bakan Gül, gençlere adil olmaları ve farklı görüşleri dinlemeleri tavsiyesinde bulunarak şöyle devam etti:

"Parlamentoya da hakim olan ruh, her görüşün her düşüncenin orada tartışılmasıdır. Niçin yasama dokunulmazlığı, yasama sorumsuzluğu, kürsü dokunulmazlığı var? Kürsüde kim ne söylerse söylesin ona tahammül edeceksiniz, bunun adı demokrasidir. Demokrasi tahammül kültürüdür. 'Muhalefet, baksana neler söylüyor, neler eleştiriyor.' Elbette eleştirecek. Demokrasinin en büyük kazanımı muhalefettir, muhalefet de eleştirecek."

SİZ SİYASETE ÖDEV VERİN, BU MİLLETİN GELECEĞİNİ SİZ DİZAYN EDİN

Bakan Gül, gençlerin eleştiriden ve eleştirmekten çekinmemesi gerektiğini belirterek, “Sizlere cetvelle ‘Gençler, şöyle şöyle profilde olun, sizi böyle bir şablonda görmek istiyoruz’ diyenleri elinizin tersiyle itin. Kimse size bir cetvelle şablon çizemez. 'Gençler şöyle olacaksınız, böyle düşüneceksiniz, böyle giyineceksiniz', diyemezsiniz. Bilakis, siz alın cetveli, siz siyasete ödev verin, bu milletin geleceğini siz dizayn edin, siz belirleyin. Buna sizin hakkınız var. Kimsenin sizin düşünce, yaşam tarzınıza, inancınıza müdahale etmesine izin vermeyin. Aklınızı da kiraya vermeyin arkadaşlar" dedi.

BUGÜN SİMÜLASYONUNU YAPIN, YARIN GERÇEĞİNİ İNŞA EDİN

Bakan Abdulhamit Gül, Türkiye Adalet Akademisini, Hukuk Fakültesi öğrencilerine açacak çalışmayı bu dönemde yaptıklarını aktardı. Hukuk Fakültelerine girişte 2019'da ilk 190 bin başarı puanına sahip olanların girebildiğini, bunu 125 bine indirdiklerini belirten Gül, "Önümüzdeki yıl Türkiye'de ilk 100 bine girebilenler ancak Hukuk Fakültesini tercih edebilecek. Bu yönüyle de çıtanın daha da yükseleceğine, Hukuk Fakültelerinin katkısının daha da artacağına inanıyorum." diye konuştu.

Bakan Gül, “Ben inanıyorum ki hem Türkiye’nin geleceğini hem de dünyayıdaha adil bir noktaya getirecek olanlar sizlersiniz. Ve yarım kalan, eksik kalan ne varsa eleştirdiğiniz, eksik gördüğünüz ne varsa bunları bu simülasyonlarda yapın. Bugün simülasyonunu yapın, yarın gelin, gerçeğini inşa edin. Sizler Türkiye’yi daha güzel şekillendirin. Sizlerin elinde daha güzel olur.”

ÖTEKİLEŞTİRME DEMOKRASİNİN EN BÜYÜK DÜŞMANIDIR

Türkiye'de herkesin hak ve özgürlüklerinin korunmasını talep etme, devletin de bunu koruma mükellefiyeti olduğunu aktaran Bakan Gül, ülkenin birlik ve beraberliğinin daima daha iyi noktalara ulaştırmak gerektiğini anlattı. Gül, demokrasinin en büyük düşmanlarından birisinin de ‘Ötekileştirme’ olduğunu kaydetti.  Cumhuriyetin yeni yüzyılda daha özgür, daha güçlü, daha müreffeh ve daha aydınlık bir Türkiye'ye doğru emin adımlarla ilerlediğini belirten Bakan Gül, "Burada en büyük güvencemiz siz gençlersiniz. Yeni yüzyılda yeni ve sivil bir Anayasa’ya Türkiye'nin ihtiyacı vardır diye düşünüyorum. Gelin sizlerin de eliyle daha da güzelleşsin. Hem Anayasa hem de kanunlar lafzıyla, ruhuyla, milletin sorunlarını çözen, hukukun üstünlüğüne, demokrasinin güçlenmesine, çoğulculuğa, uzlaşmaya önemli katkılarda bulunsun." dedi.

Adalet Bakanı Gül, meclis simülasyonu etkinliğine katılan gençlere derslerinde başarılar, meslek hayatlarında muvaffakiyetler dileyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da Meclis Simülasyonu etkinliğinin özünü kaybetmeden geleneksel hale getirilebileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ak, Bakan Abdulhamit Gül'e plaket ve bir tablo sundu. Bakan Gül daha sonra simülasyona katılan öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

MECLİS SİMÜLASYONU ETKİNLİĞİ NEDİR?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Atölyesi Kulübü tarafından düzenlenen etkinliğe hukuk fakültesi öğrencileri başta olmak üzere Türkiye’nin birçok üniversitesinden, farklı fakültelerden gönüllü öğrenciler katılıyor. TBMM’nin simülasyonu, etkinliğe katılan öğrencilerin vekil olarak görev alması ile başlıyor. Etkinliği meclis çalışmaları kapsamında daha önceden hazırlanmış olan kanun teklifleri 6 farklı gruba ayrılarak komisyonlarda kanun tekliflerinin son halleri şekillendirilerek genel kurula sunuluyor.  Genel kurulda ise tekliflerin son halleri vekiller tarafından oylanarak kabul veya reddediliyor. Meclis Simülasyonu etkinliği Merkez Sağ, Cumhuriyetçiler, Liberaller, Yeşiller, Sosyal Demokratlar ve Milliyetçiler olmak üzere altı parti grubundan oluşuyor. Meclis etkinliğinde Anayasa komisyonu, Adalet ve İçişleri Komisyonu, Aile Komisyonu, Çalışma Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu, Sağlık Komisyonu olmak üzere altı komisyon buluyor. Komisyon toplantılarında önceden hazırlanmış olan farazi kanun teklifleri, katılımcılar tarafından revize edilerek kendi gruplarının ve kişisel düşüncelerinin sentezlenmesi yoluyla tartışılıp son halleri genel kurula sunulmasıyla sonuçlanıyor. Teoride öğrenilen bilgilerin pratikte uygulama alanı bulduğu etkinlik, katılımcıların topluluk önünde kendilerini ifade etme becerilerin katkı sağlarken, yasama faaliyeti hakkında bilgi sahibi olmalarına da imkan sağlıyor.