BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
ADLİYELER ‘ENGELLİ DOSTU’ PROJELERLE YENİLENİYOR

Yargı Reformu Stratejisi (YRS) doğrultusunda adalete erişimin güçlendirilmesi ve eşit bir biçimde sağlanması amacıyla adliyeler engelli dostu projelerle yenileniyor. Adalet Bakanlığınca engelli dostu projelere son 6 yılda 30 milyon 586 bin TL kaynak aktarıldı.

3 BİN 373 ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAM EDİLİYOR

YRS’nin, ‘Engellilerin adalete erişimini kolaylaştıran uygulamaların yaygınlaştırılması’ hedefi ile adliyelerde engellilerin erişimini güçlendirecek koşullar sağlanıyor. Bu doğrultuda ‘Engelsiz Adalet’ ilkesi kapsamında engelli bireylerin adalete erişiminin kolaylaştırılması, adalet hizmetlerinden eşit ve tam bir şekilde faydalanmalarının sağlanması amacıyla son 6 yıl içerisinde 30 milyon 586 bin 468 TL kaynak aktarılarak, adliyelerin engelli dostu projelerle yenilenmesi sağlandı. Ayrıca, ülke genelindeki kurumlarda istihdam edilen engelli personel sayısı 3 bin 373’e çıkarıldı.

EŞİT HİZMET, TAM ADALET İÇİN VARIZ

Bakanlığın sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda “Eşit hizmet, tam adalet için varız. Adalet hizmetlerine erişimdeki tüm engelleri kaldırıyor, adalet saraylarımızı engelli dostu projelerle yeniliyoruz” bilgisi paylaşıldı.

Adalet Bakanlığı bünyesinde adliyeler, adli tıp binaları ve personel eğitim merkezlerinin projelendirilmesinde ve mevcut binalarda Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) Erişilebilirlik ile ilgili standartları ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları’ hükümlerine göre düzenlemeler yapılmaya devam ediliyor.

ERİŞİLEBİLİR ADALET İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Yapılan düzenlemeler kapsamında engelli rampalarının kullanıma sunulmasının yanı sıra, görme engelliler için de hissedilebilir yürüme yüzeylerinin yapımı, bina girişine yakın konumda engelli otoparkı, bina girişlerinde engelli rampaları, merdiven ve rampalarda engelli kullanımına uygun küpeşteler, danışma birimi ve ön bürolarda engelli bankoları, bina içinde asansörler ve engelli tuvaletleri yer alıyor. Ayrıca Braille alfabesi ile kabartmalı olarak yazabilen yazıcılar hizmete sunulurken, çok sayıda adliyede engelli asansörleri hizmet veriyor.