BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
ADALET BAKANI TUNÇ, HAKİM SAVCI ADAYLARI EĞİTİM AÇILIŞI VE MEZUNİYET TÖRENİ'NE KATILDI

BAKAN TUNÇ: CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILINA BAŞLARKEN YENİ BİR ANAYASA İHTİYACI OLDUĞU AÇIK

Anayasa'da yapılan değişikliklerin vesayetçi ruhu azalttığını ve hukuk devleti ilkesini tahkim ettiğini dile getiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Adalet Akademisince, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün İncek'teki Personel Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Hâkim Savcı Adayları Eğitim Açılışı ve Mezuniyet Töreni'ne katıldı. Konuşmasına "Adalet mülkün temelidir" sözünü hatırlatarak başlayan Bakan Tunç, "Sizler, mesleklerin en kutsalına talip oldunuz. Sizler insan onurunu korumaya talip oldunuz. Sizler adaleti gerçekleştirmeye talip oldunuz. Sizler hukukun üstünlüğünü, adaleti tesis etmeye talip oldunuz. Sizler görev yapacağınız o kürsülerde haksızın şirret çığlıkları arasında haklının sessizliğini eğer duyabilecekseniz işte o zaman görevinizi tam layıkıyla yapmış olacaksınız." dedi.

Adaletin hayatla kucaklaşmasının insan eliyle gerçekleşeceğini bildiren Tunç, "Sizler adaleti hakkıyla yerine getirirseniz, devletin bekasını da korumuş olacaksınız. Adaleti hakkıyla yaşatırsanız, insanı da yaşatmış, güçlendirmiş olacaksınız. Hakimlik savcılık mesleği en başta adaletin temsilcisi olmaya aday olmaktır. Sadece adil olmanız da yetmez, aynı zamanda da adil görünmeniz gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

HAKİM VE SAVCI, MİLLETİN HİZMETİNDE OLDUĞUNU ASLA UNUTMAMALIDIR

Bakan Tunç, hakim ve savcılık mesleğinin, hukuku uygulayarak toplumun huzurunu amaçlayan büyük bir sorumluluğu gerektirdiğine işaret ederek, "Bu sorumluluğu yerine getirirken hakim ve savcı, milletin hizmetinde olduğunu asla unutmamalıdır. Hakim ve savcı, millet adına, millet için karar verdiğini her daim aklında bulundurmalıdır." dedi.

Hakim ve savcının, kendisine ve yakınlarına nasıl davranılmasını istiyorsa vatandaşlara da aynı şekilde davranması gerektiğini dile getiren Bakan Tunç, hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimlerine önem verdiklerini, bunun yanında meslek içi eğitimi de önemsediklerini kaydetti.

Hakim ve savcı adaylarına, yüksek lisans eğitimlerini sürdürmeleri ve yabancı dil öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Bakan Tunç, "En önemlisi de özgür bir aklı ve muhakemeyi de hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğiz. Kendi hür ve temiz vicdanımızla hukukun üstünlüğü, temel insan hakları ve milletimizin öncelikleri hep temel kılavuzumuz olacak." şeklinde konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDE İNŞAATINA BAŞLADIĞIMIZ ADALET SARAYLARIMIZI TAMAMLAYACAĞIZ

Adalet Bakanı Tunç, son yıllarda mevzuat ile yargı kurumlarının fiziki şartlarının iyileştirilmesi anlamında önemli adımlar atıldığını belirtti.

Aralarında yeni Ankara Adalet Sarayı'nın da bulunduğu yeni adliye binalarının yapım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Bakan Tunç, "Şu anda inşaatı devam eden 14 adalet binamız var. 32 tane de etüt, proje kapsamında adalet binalarımız var. Tabii ki deprem bölgesi önceliğimiz. Deprem bölgesinde inşaatına başladığımız adalet saraylarımızı da bir an önce tamamlamanın gayreti içerisindeyiz." bilgisini paylaştı.

HEDEFİMİZ, DEMOKRATİK, SİVİL, KATILIMCI BİR ANAYASA

Bakan Tunç, mevzuat iyileştirilmesi anlamında temel kanunlarda ve Anayasa'da değişiklikler yapıldığını, önemli reformların hayata geçirildiğini bildirdi.

Anayasa'da yapılan değişikliklerin vesayetçi ruhu azalttığını ve hukuk devleti ilkesini tahkim ettiğini dile getiren Bakan Tunç, buna rağmen Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Bakan Tunç, şöyle devam etti:

"Tabii ki hedefimiz demokratik, sivil, katılımcı bir anayasa. Darbe anayasasında vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yönelik sessiz devrim sayılan reformları hayata geçirmişsek de Anayasamızdaki birçok değişiklik hem yeknesaklığın bozulması hem zaman içerisindeki maddeler arasındaki çelişkiler nedeniyle uygulamada bazı problemlerin ortaya çıkması ve o maddelerin arasına sinmiş olan vesayetçi ruhun tam anlamıyla ortadan kaldırılmamış olması nedeniyle ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık."

Yılmaz Tunç, yeni anayasa çalışmalarının devam ettiğini belirterek, TBMM'de uzlaşmayla çıkmasını beklediğini dile getirdi.