Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve UNICEF'in teknik desteği ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından uygulanan Çocuklar İçin Adalet projesinin kapanış töreni gerçekleştirildi. Törene, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da katıldı.
Toplantıda Konuşan Bakan Bozdağ, çocukları korumanın geleceği korumak, çocuklar için iyi şeyler yapmanın da geleceğin daha iyi olmasına katkı vermek anlamına geleceğini söyledi. Çocuklar için adaletin, suça sürüklenmiş bir çocuğun yargılanma ve cezasının infaz süreciyle sınırlı tutulmaması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, daha suça sürüklenmeden önce çocuklar için yapılacakların da düşünülmesi gerektiğine işaret etti.
Çocuklara iyi bir eğitim ve yaşamak için gerekli asgari standartların sağlanması gerektiğini kaydeden Bozdağ, bazı AB üyesi ülkelerde, dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde ve Türkiye'nin pek çok yerinde, çocukların ekonomik, sosyal imkansızlıklar içinde bulunduğunu anlattı. Bozdağ, şöyle devam etti:
"Çocuklar için adalet derken esasında bu mağduriyetleri giderecek projeleri hep birlikte hayata geçirmemiz lazım. Koruyucu hekimlik gibi çocuklarımızı suça sürüklenmesini önleyecek, onlara daha iyi bir gelecek hazırlayacak çalışmayı bütün dünya devletlerinin, uluslararası toplumun çalışmayı dünya devletlerin, uluslararası toplumun el birliği içinde yapma zarureti var. Çocuklara yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır, aileyi korumak için yapılan yatırımdır, milletin geleceğini teminat altına almak, ülkelerimizi daha güçlü, dünyamızı daha huzurlu kılmak için yapılan yatırımdır. Eğer bunları iyi yaparsak, elbette huzur da barış da sosyal adalet de daha güzel olur. Dünyada teröre bulaşma varsa bunu belli bir yaştan sonra buralara sürüklenme olarak değerlendiremeyiz. Bunun, çocukluk evresinden itibaren bütün ülkelerin, milletlerin ihmallerinin bir sonucu olduğunu da hep beraber görmemiz lazımdır. Terörün, şiddetin olmadığı bir dünya istiyorsak çocuklar için adaleti, suça sürüklendikten sonra değil, suça bulaşmadan önceki aşamada da önemsememiz ve bunun üzerinde de ciddiyetle hep beraber durmamız gerekir."
İnsan merkezli bir yaklaşım
İmkansızlıklar içindeki milyonlarca çocuğu görerek, çocukların eğitimini ve gelişimlerini sağlayacak etkinliklere daha çok kaynak ayrılmasının önemine işaret eden Bozdağ, hükümet olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Bozdağ, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardıklarını, anaokullarının yaygınlaştırılması kararı aldıklarını, ilköğretim birinci sınıfa gitmeden önce çocukların tamamının anaokullarına gitmesinin hedeflendiğini kaydetti.
İnsan merkezli bir yaklaşımı esas alan Çocuk Koruma Kanunu'nun 2005'te çıkarılmasının da tarihi bir adım olduğunu söyleyen Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na da Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir madde olarak konulduğunu anlattı. Tüm bunların çocuklara verilen önemin göstergesi olduğunu vurgulayan Bozdağ, bunları kağıt üzerinde yapmanın yetmeyeceğini, bu konuların uygulamaya da yansıması gerektiğine işaret etti.
"Silaha para yatırmak mı daha iyidir?"
Bakan Bozdağ, çocukların suçun hedefi olmaktan çıkarılması için caydırıcı adımlar attıklarını, özellikle çocukların cinsel istismarı konusunda cezaları arttırıcı düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Çocuklara karşı işlenen suçlarda artırıma gidildiğini kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:
"Bütün bunlar tek başına bu işin üstesinden gelmemize yetmez. Çocuklar için adalet diyorsak, annelerin, babaların, öğretmenlerin, hükümetlerin, uluslararası toplumun ve devletin bütün kurumlarının el birliğiyle çalışması lazım. Eğer bunu yapmazsak, ortaya çıkan terörü ortadan kaldırmak için, çocuklarımızın iyi bir eğitim alması, adil dünyada yaşaması, kendilerinin ve ailelerinin yaşadıkları ülkenin mutluluğu için harcayamadığımız paraları terörün önlenmesi, şiddetin ortadan kalkması için silah almaya, cezaevi yapmaya, başka başka olumsuz adımlara masraf yapmaya harcarız. Cezaevi yapmak için para harcamak mı daha güzeldir, eğitim yapmak için para harcamak mı? Teröre, şiddete bulaşmamış, bulaşmayı aklından geçirmemiş insanlar yetiştirmek için yatırım yapmak mı daha iyidir, yoksa teröre bulaşmış olanları bombalamak için silaha para yatırmak mı daha iyidir? Çocuklar için adalet diyorsak mutlaka paraları nereye harcadığımıza da çok iyi bakmalıyız. Suça sürükledikten sonra onlardan toplumu korumak için gayret etmek yerine, suça sürüklenmeyi önleyerek, çocuklarımızı ve geleceğimizi korumak için hep beraber çalışma mecburiyetimiz var."
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ında bir konuşma gerçekleştirdiği törene, UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Lieke Van da Wie, AB Türkiye Delegasyonu Başkanvekili Bela Szombati, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Yaşar Şimşek ve Bakanlık Bürokratları da katıldı.