Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

AKADEMİK KÜRSÜ`NÜN KONUĞU PROF. DR. TEVFİK FİKRET EREN OLDU
08.01.2020

Türkiye Adalet Akademisi’nde ‘Akademik Kürsü’ etkinliğinin bu haftaki konuğu Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Fikret Eren oldu. Hakim ve savcı adaylarıyla sözleşme özgürlüğü üzerine bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Tevfik Fikret Eren, ““Sizler geleceğin hâkim ve savcıları olarak adalet dağıtacaksınız. Hukuk ve Adalet de her şeyin temeli olan özgürlük kavramı üzerine kuruludur” dedi.

Adalet Bakanlığının hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerini akademik bir yaklaşımla yeni bir kurumsal yapıya kavuşturulması için yeniden kurduğu Türkiye Adalet Akademisi eğitim çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Akademik Kürsü” etkinliklerinin bu haftaki konuğu Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Fikret Eren, hâkim ve savcı adayları ile ‘Sözleşme Özgürlüğü’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Hâkim ve Savcı adaylarına hitap eden Prof. Dr. Eren, “Sizler geleceğin hâkim ve savcıları olarak adalet dağıtacaksınız. Hukuk ve Adalet de her şeyin temeli olan özgürlük kavramı üzerine kuruludur. Kişinin her işinde belirli sınırlar çerçevesinde, kendi isteğini kendi arzularını oluşturması irade özgürlüğünü oluşturur.  Bunun yanında kişinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet işlerinde adalet sağlanması da sözleşme özgürlüğünü oluşturur. Bağışlama sözleşmemiz vardır;  bunu da,  “veren el alan elden üstündür” sözü ile özetleyebiliriz. Borçlar Kanunu’nun 1. maddesinde kişinin herhangi bir hukuki işlemi yapıp yapmama kararı vermesine irade özgürlüğü adını veriyoruz.  Sözleşme özgürlüğü, kişinin kendi kaderini ve yaşamını dilediği gibi herhangi bir hukuki iş veya işlemi yapma ya da yapmama ayrıca sözleşmeyi değiştirme kararı da bize sözleşme özgürlüğünü verir. Bu durumda kendi kaderimizi özgürce biçimlendirme imkânına kavuşuyoruz. Özgürlük bölünemez, paylaşılamaz ve bir bütündür.”  dedi.

BORÇLAR HUKUKU HUKUKUN FELSEFESİDİR

Dünyanın her yerinde, hukuk felsefesini Borçlar Hukukunun oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Eren; “Anayasanın 48. Maddesi ve 35. Maddesi Borçlar Kanununu Anayasal bir norm olarak büyük oranda garantiye almıştır.  İlgili maddelerde, “herkes dilediği şekilde sözleşme yapma özgürlüğüne sahiptir” deniyor. Sözleşme Özgürlüğü bireyciliği savunan bir özgürlüktür ve irade özgürlüğü fikrine dayanır. Sözleşme yapıp yapmama, sözleşmede karşı tarafı seçme ve şekil özgürlüğü, sözleşme çeşitlerimizin ana unsurunu oluşturuyor. Sözleşme hukukunda taraflar makul, dürüst ve orta zekâlı olmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

YABANCI DİL TAVSİYESİ

Söyleşi sonunda hâkim ve savcı adaylarına mesleki tecrübelerini aktaran Prof. Dr. Tevfik Fikret Eren; “Mutlaka ve mutlaka yabancı dil öğrenin. Hukuk sistemimiz artık Alman Hukuk Sistemindeki atıflardan yararlanıyor. Almanca’yı kati suretle öğrenin. Kendinizi sürekli geliştirin, yüksek lisans yapın. Bir alanda uzmanlaşın.” dedi.

Adres

06659 KIZILAY / ANKARA

Telefon

90 (0312) 417 77 70

E-Posta

basinisaretadalet.gov.tr