BAKAN GÜRLEK: SOSYAL MEDYAYA ARTIK GERÇEK BİLGİLER VE KİŞİSEL KİMLİKLE GİRİLECEK, DÜZENLEMENİN KISA SÜREDE YASALAŞMASI HEDEFLENİYOR
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya düzenlemesine ilişkin, "Sosyal medyanın da bir hukuku, bir kuralı olmasını istiyoruz. Sosyal medyaya artık gerçek bilgiler ve kişisel kimlikle girilecek. Sahte hesapların kapatılması için bir geçiş süreci olacak. Bu düzenlemenin kısa sürede yasalaşması hedefleniyor. Bu sayede herkes sosyal medyaya gerçek kimliğini girmiş olacak." dedi.
Bakan Gürlek, Diyarbakır'daki temasları kapsamında Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen TÜGVA İhtisas Akademi Lansman Programı'na katıldı.
Adalet Bakanı Gürlek ve TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşinci, gazeteci Türker Akıncı'nın sorularını yanıtladı. Akıncı'nın sosyal medya düzenlemesinin içeriğine ilişkin sorusu üzerine Gürlek, Adalet Bakanlığı tarafından sosyal medya düzenlemesi ön çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Siber Güvenlik Başkanlığı ile görüşmelerin yapıldığını belirterek, ilgili erişim sağlayıcılarıyla BTK tarafından görüşmelerin yürütüleceğini söyledi.
Adalet Bakanı Gürlek soruya şöyle yanıt verdi:
"Sosyal medyada öyle bir dünya anlatılıyor ki; oradaki hayatların hepsi yalan hayatlar. Orada yayınlanan diziler, filmler, YouTuber'lar, orada şaşaalı hayatlar... Öyle bir hayat yok. Bunlara gençlerin özenmemesini istiyorum. Gerçek dünyada böyle bir şey yok. Bizim memleketimiz her anlamda gelişmiş. Eğitim anlamında da çok gelişmiş. Artık Türkiye bir oyun kurucu modeline döndü. Yerli savunmamızı yapıyoruz, yerli silah üretiyoruz. Mühendislerimiz çok gelişti. Bilim adamlarımız gelişti. Sosyal hayattaki yalana kapılmamalarını özellikle gençlerimize tavsiye ederim. Orada bir yalan var, orada bir gerçeklik yok. Orada bir özenti var ama gerçek anlamda böyle bir hayat yok. Ülkemizin gerçeklerinden, geleneklerinden kopmayalım."
Bakan Gürlek, dünyada yaşanan gelişmelere ve savaşlara vurgu yaparak, "Batı'yı gördük. Batı her zaman ikiyüzlü. Yanı başında Ukrayna-Rusya savaşı var, müdahale etmiyorlar. Sadece 'bize bir şey olmasın' diye kendi güvenliklerini düşünüyorlar. Memleket, millet, tarih olarak her zaman mazlumun yanında durduk. Bakın Cumhurbaşkanımız her zaman her ortamda Gazze'nin yanında durduğunu dile getiriyor. Yani dünya liderlerinden bunu dile getiren kaç kişi var?" dedi.
“SOSYAL MEDYANIN DA BİR HUKUKU, BİR KURALI OLMASINI İSTİYORUZ"
Sosyal medyada sahte hesapların da açıldığına işaret eden Gürlek, itibar suikastlarının yapıldığını belirtti. Bakan Gürlek, "Sosyal medyada bir kişi hesap açıyorsa, bir suç işliyorsa bunun mutlaka bir karşılığının olması lazım. Biz bunu istiyoruz. Sosyal medyanın da bir hukuku, bir kuralı olmasını istiyoruz. Yani bir kişi bir hesap açıyorsa bunun sorumluluğuna katlanacak. Şimdi sahte hesap açıyorlar, olayları farklı anlatıyorlar. Sosyal medyada yargılamalar yapılıyor, kararlar veriliyor, hükümler veriliyor. Gerçekte öyle değil. Sosyal medyada bir kişi hakaret ediyorsa ya da bir itibar suikastı yapıyorsa bunun sonuçlarına katlanması lazım. İnşallah 12. Yargı Paketi'nde bunu ete kemiğe büründüreceğiz. Yani bir kişi sosyal medyaya giriyorsa, kimliği belli olacak. Orada yazdıklarından da ettiği hakaretten de itibar suikastından da sorumlu olacak. Kimseye itibar suikastı yapılmayacak, kimse itibarsızlaştırılmayacak. Burada çok kıymetli hakimlerimiz var. Gece gündüz fedakarca çalışıyor, gerekirse ailesinden ödün veriyor, dosya okuyor ama sosyal medyada öyle bir şey yapılıyor ki, dosyadan haberi yok. Adam hüküm vermiş, yargılama yapmış. 'Bu neden tutuklanmadı?' deniyor. Sosyal medya yasasına çok önem veriyorum. Sosyal medyaya artık gerçek bilgiler ve kişisel kimlikle girilecek. Bu sahte hesapların kapatılması için bir geçiş süreci olacak. Bu kurallara uymadıkları takdirde kapatacaklar. Takip ediyorsunuz, hazırlıyoruz paketi, Meclis'e sunuyoruz. Sayın milletvekillerimiz de bu konuya çok önem veriyor. Bunun kısa sürede yasalaşması hedefleniyor. Yasalaştıktan sonra da bir geçiş süreci olacak. Çünkü bunun altyapısının sağlanması gerekiyor. Bu düzenleme sayesinde herkes sosyal medyaya gerçek kimliğini girmiş olacak." diye konuştu.
Gençlerle bir araya geldiği programda üniversite yıllarından da örnekler veren Bakan Gürlek, gençlik yıllarındaki ideali ve hedefleri doğrultusunda hukuk alanında eğitim almak istediğini belirtti. Adalet Bakanı Gürlek, "Sizin gibi öğrencilik yıllarından geçtik. Öğrenciliği dolu dolu yaşadık. Tavsiyem siz de öğrenciliği dolu dolu yaşayın. İnsan her zaman öğrencilik günlerini arıyor. Bazen tesadüfen bir yerde üniversite arkadaşlarınızla karşılaşıyorsunuz. Duruşma salonları, adliye ya da koridorlarında insan gerçekten heyecanlanıyor." diye konuştu.
TÜGVA'nın projelerine değinen Bakan Gürlek, çok güzel projelere imza atıldığını takip ettiğini belirterek, bu programlar sayesinde bu yıl yaklaşık bir milyon öğrenciye ulaşıldığını ifade etti.
Gürlek, "Özellikle TÜGVA'nın sağlamış olduğu imkanlar, yurtlar, burslar, krediler yani bu konuda şu an çok fazla imkanlar var. Devletimiz gerçekten özellikle AK Parti iktidara geldiğinden bu yana öğrenciye çok fazla yatırım yapıyor. Şu anda öğrenciler şanslı. Öğrencilerin sadece ders çalışmak değil hayatı da yaşamaları, geleceklerine katkı sunmaları gerekiyor. Kültür faaliyetlerine katılmaları gerekiyor. Kendilerine mutlaka kültür faaliyetlerine katılmalarını, sosyal alana ilgi duymalarını tavsiye ediyorum. Zaten Diyarbakır bu konuda yaşayan, tarihi bir şehir. Her türlü imkana rahatlıkla da erişebilirler." dedi.
"Hukuk Fakültesi'nde okumak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?" sorusunu ise Gürlek, şöyle yanıtladı:
"Hukukçuluk gerçekten zor bir meslek. Hukuk Fakültesine girdiğiniz zaman gerçekten hukukun çok kıymetli olduğunu görürsünüz. Hukuk yaşamın her alanında var. Yani gündelik hayatınızda da var daha sonra mesleğe başlayınca da var. Hukuk konusunda arkadaşlara tavsiyem şu, yani mutlaka kanunlara, kitaplara, bunlara zaten ulaşabiliyorsunuz. Önemli olan hukuk mantığını bulmanız ve vicdanı dinlemeniz. Birinci önceliğimizin bu olması lazım. Mutlaka mezun olursunuz arkadaşlar ama önemli olan hukuk mantığınızı kavramanız ve vicdanınızın sesine el vermeniz. Kardeşlerimiz elbette dersleri aksatmasınlar ama bu anlamda da hukukun yanına mutlaka bir felsefe koysunlar, edebiyat koysunlar, tarih koysunlar, bu konuda kitaplar okusunlar ki kendilerini bu anlamlarda geliştirsinler."
Derslerde sürekli not tuttuğunu açıkladığını hatırlatılması üzerine Bakan Gürlek, "Derslere giren bir öğrenciydik. Bu şekilde kendimize bir yol çizdik. Ben de arkadaşlara şunu tavsiye ediyorum. Yani mutlaka derslerinizi ihmal etmeyin ama hayat devam ediyor arkadaşlar. Yani hukukta çok geniş bir bakış açısıyla bakmanız lazım. Yani her şey dosya değildir, insan hayatıdır. Bu da sizin sadece hukuk kitaplarını okumanızla olmuyor. Yani sosyal anlamda mutlaka bir ilginiz olsun, kültürel faaliyetlere mutlaka katılın, felsefe mutlaka okuyun. Felsefeyi çok önemserim, dünya yazarlarını takip ederim. Sizin de mutlaka hukuk dışında tarih, edebiyat, sosyal alanlara ilginiz olsun. Bu ileride size mutlaka fayda sağlar." ifadelerini kullandı.
Programa, Adalet Bakan Yardımcıları Sedat Ayyıldız ve Abdullah Aydoğdu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehmet Galip Ensarioğlu ve Mehmet Sait Yaz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Kuruçay, AK Parti İl Başkanı Ömer İler ve MHP İl Başkanı Miktat Arslan'ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
06659 KIZILAY / ANKARA
90 (0312) 417 77 70
basin
adalet.gov.tr

