Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

ADALET BAKANI AKIN GÜRLEK, GÜNDEME İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU
11.03.2026

BAKAN GÜRLEK: MAHKEME SALONLARI SİYASET ARENASI DEĞİLDİR, ŞOV YAPILAMAZ

Adalet Bakanı Akın Gürlek, mahkemelerin düzenine karar verme yetkisinin mahkeme başkanına ait olduğunu belirterek “Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Orada siyasi şov yapılamaz; mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır.” dedi.

Bakan Akın Gürlek, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir gazetecinin MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin İBB Davasının canlı yayınlanması çağrısına ilişkin soruya canlı yayınlar için kanun değişikliği gerektiğini belirten Bakan Gürlek, “Kanun değişirse, Meclis bu konuda takdir ederse canlı yayınlanabilir.” ifadelerini kullandı.

“MAHKEME SALONLARINDA YALNIZCA YARGILAMA YAPILIR”

“Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Burada siyasi şov yapılamaz. Mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır.” diyen Adalet Bakanı Gürlek, mahkemelerin kendine ait bir dili olduğunu kaydetti. Bakan Gürlek, “Burada şahısların statüleri, görevleri önemli değildir. Herkes sanık statüsündedir. Hukuki olarak sanık tabiri bu yüzden kullanılır. Mahkeme salonlarında hâkim, savcı hitap ederken sanık Ali, sanık Mehmet, sanık Ekrem diye hitap eder. Belediye başkanım, Sayın Müdürüm diye hitap etmez. Mahkeme salonlarını yıpratmamamız lazım. Orada sadece yargılama yapılması gerekir. Orada siyasi şov yapmaya müsaade edilmez. Hiçbir mahkeme bundan da etkilenmez. Söylemlerden de etkilenmez. Siyasi konuşmalardan da etkilenmez. Mahkeme dosyadaki delillere göre, maddi delillere göre, vicdani kanaate göre karar verir.” dedi.

Bağımsız mahkemelere kimsenin telkin ve talimat veremeyeceğini vurgulayan Bakan Akın Gürlek, mahkemelerin belli usuller çerçevesinde yönetildiğini kaydetti. Bakan Gürlek, “İmamoğlu da mahkeme tarafından belirlenen günde savunmasını yapacaktır. Onun haricinde avukatlar söz alabilirler. Usuli tartışmalara ilişkin elbette avukatlar söz isteyebilirler. Mahkemede usuli tartışmalarda önce taraflara söz verebilir. Mahkemenin düzenine karar verme yetkisi heyet başkanı, mahkeme başkanına aittir.” şeklinde konuştu.

MAHKEME HEYETİNİN KIDEM SORUNU BULUNMUYOR

Mahkeme heyetinin kıdemine ilişkin bir soruya Bakan Gürlek, mahkeme heyetinin birinci sınıfa ayrılmış hakimlerden oluştuğunu belirtti. Bakan Gürlek, “Ağır Ceza Başkanlığı için birinci sınıfa ayrılması yeterlidir. Heyette 4 üye var. 4 üyenin hepsi de alanında uzman. Daha önce ağır ceza üyeliği yapmışlardır. Kıdem konusunda hiçbir sorun yoktur.” ifadelerini kullandı.

Bakan Gürlek, infaz düzenlemesine ilişkin soruya da konunun Meclis iradesinde olduğunu söyledi. Bakan Gürlek, Mersin Büyükşehir Belediyesine yönelik yapılan yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili de Başsavcılığın düzenli olarak bilgilendirme yaptığını dile getirdi.

Adres

06659 KIZILAY / ANKARA

Telefon

90 (0312) 417 77 70

E-Posta

basinisaretadalet.gov.tr