Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında çalışmaların devam ettiğini belirterek, “İlk paketi geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden kanunlaşarak geçti. Bu geçen pakette de ifade özgürlüğüne ilişkin bazı istinaf ile alakalı düzenlemeler var.” dedi.
Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen ‘Yargı Paketinin Getirdiği Yenilikler Basit ve Seri Yargılama Usulü Sempozyumu’na katıldı. Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan burada yaptığı konuşmada gelişen teknoloji ile birlikte toplumda yeni sorunların ortaya çıktığını bunun da yeni tip çözümleri zorunlu kıldığını dile getirerek önceden sorun olmayan bir takım konuların artık bir sorun olarak adaletin karşına geldiğini belirtti. Yargı Reformu Strateji belgesine de değinen Bakan Yardımcısı Birkan, belgenin hazırlanış aşamasında yargı camiasından siyasete, vatandaştan meslek gruplarına kadar çok geniş bir katılımla belgenin hazırlandığın kaydetti. Birkan konuşmasına şöyle devam etti: “İlk paketi geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden kanunlaşarak geçti. Bu geçen pakette de ifade özgürlüğüne ilişkin bazı istinaf ile alakalı düzenlemeler var.” dedi.
Yargılamalarda alternatif çözüm yollarına büyük önem verdiklerini anlatan Bakan Yardımcısı Birkan konuşmasında şöyle sürdürdü:
“Kanunlara, usule ne yazarsak yazalım, ne olursa olsun nihayetinde bunu uygulayacak olanlar hakimlerimiz, savcılarımız, adalet camiamız. Sizlere büyük iş düşüyor. Hukukta önemli olan yeknesaklık yani bir bütün halinde usulün uygulanması. Yargı Reformu Strateji Belgesindeki hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek. Hakikaten de hemen hemen tüm partilerimizin ve tüm toplumsal kesimlerin desteği ile çıktı. İkinci paket için çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki belirlemiş olduğumuz hedefler doğrultusunda çalışmalar sürecek. Amacımız herkesin hukuk içinde, kendini güvende hissettiği, çağdaş hukukun üstünlüğünün hakim olduğu, refahın olduğu bir ülkede yaşamak ve bunun standartlarını belirlemek. Tabii bunlardan yola çıkarken özellikle uluslararası evrensel belgelerden de faydalandığımızı belirtmek isterim. Bu çalışmalar sizlerin de katkılarıyla devam edecek.”
SEMPOZYUM KİTAPLAŞTIRILARAK HAKİM VE SAVCI ADAYLARINA DAĞITILACAK
Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir de güven veren adalet için etkin eğitim anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hakim ve savcılar için yetiştirmek üzere Adalet Akademisinin dört farklı kulvarda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. Özdemir konuşmasında sempozyumun amacına değinerek; “Sempozyumun temel amacı yargı paketinin getirdiği yenilikler içerisindeki en önemlisi olan ‘Basit ve Seri yargılama Usulünün’ burada her yönüyle ele alınması ve burada alınan kamera kayıtlarıyla ve çıkacak kitapla birlikte bunun meslektaşlarımıza paylaşılması.” dedi.
İki oturum halinde düzenlenen sempozyumun ilk oturum başkanlığını TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu yaptı.
06659 KIZILAY / ANKARA
90 (0312) 417 77 70
basinadalet.gov.tr