Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

;
ADALET BAKANLIĞI TARAFINDAN BİLİRKİŞİLİK ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Adalet Bakanlığı, ‘güven veren ve erişilebilir adalet’ hedefiyle gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından “Bilirkişilik Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Ankara Hakimevinde gerçekleştirilen çalıştaya Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, HSK üyeleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Bakanlık bürokratları, akademisyenler ile bilirkişilik alanında uzman isimler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, bilirkişilik uygulamasının önemine değindi. Öztatar, Bilirkişilik Kanununun hayata geçirilmesinin ardından sistemin yargı sürecini hızlandırma açısından büyük önem taşıdığını belirterek, eski ve yeni çalışmalardan örnek verip uygulamanın süreçlerini anlattı.

YARGITAY BAŞKANI CİRİT: GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise çalıştayta yaptığı konuşmada bir kez daha adaletin önemine değindi. Cirit, "Geciken adalet, adalet değildir. Bu nedenle mahkemelerin etkinliği, ilerleyebilirliğinin artırılması ve yargılama sürelerinin kısaltılması, toplum ve devlet hayatı açısından yaşamsal öneme sahiptir." dedi. Cirit, bilirkişinin kalitesi sorununun, soruşturmanın ve kovuşturmanın kalitesi sorununa dönüştüğünü belirterek, bilirkişilerin adalet hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Bilirkişinin taraflı olması, yeterli uzmanlığının olmaması, rapor yazma tekniklerini bilmemesi gibi sorunların hatalı karar verilmesi ve dava giderlerinin artması anlamı taşıdığını belirten Başkan Cirit, “Yargılamanın uzaması toplumun yargıya olan güveninin azalmasına neden olur. Sorun çözmek için düzenlenen çalıştay çok yararlı olmuştur. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Başkan Cirit konuşmasına şöyle devam etti: “Son yıllarda yaşanan deneyimler ve kamuoyunun da yakından izlediği gelişmeler; objektif, bağımsız, konusunda uzman, görevini ehliyet ve özenle yerine getiren bilirkişilere ya da bilirkişilik kurumlarına adalet sisteminin büyük ihtiyacı bulunduğunu göstermektedir. Bazı hallerde konunun teknik yönden çok karmaşık olması, neredeyse hükmün bilirkişi tarafından verilmesi sonucunu doğurabilmektedir. Bu noktada bilirkişinin kalitesi sorunu, soruşturmanın ve kovuşturmanın kalitesi sorununa dönüşmektedir.”

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: TÜM HUKUKÇULAR DESTEK VERMELİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da 2019'un yargıda reform yılı ilan edildiğini, bu sürece tüm hukukçuların destek vermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Hakikatin ışığı, ancak düşüncelerin çarpışmasından gelir. Bu, mesleğimizin özü ve temelidir. Birbirimizi daha iyi tanıdığımız ve doğruya ulaştığımız bir sürecin içinden geçtiğimizi ve daha da güzele ulaşacağımızı umut ediyorum. İfrat ile tefrit arasında kalmak yerine makulde buluşmak önemli. Gerek hukukta gerek cezada, hâkimin genel hukuki bilgisiyle bilmesini beklemediğimiz alanlarda, konuyu bilen avukatlar hiç kuşkusuz hakimin en yakın yardımcısı olacaktır."

Çalıştayın ikinci bölümünde genel oturum gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Hakimler ve Savcılar Kurulu 2. Dairesi üyesi Ali Cengiz Köseoğlu'nun üstlendiği çalıştayın ilk bölümünde Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanı İzzet Başara, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Canbolat, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Arslan sunumlarını gerçekleştirdi. Tüm gün süren çalıştayın ikinci bölümünde uzmanlar ve katılımcılar eş zamanlı grup çalışmaları yaptı. Öneri ve değerlendirmelerin ardından çalıştay son buldu.

Adres

06659 KIZILAY / ANKARA

Telefon

90 (0312) 417 77 70

E-Posta

basinisaretadalet.gov.tr