Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hukuk Fakültesi Dekanları ile bir araya geldi.
Adalet Bakanı Bozdağ, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından ikincisi düzenlenen Hukuk Fakültesi Dekanları Toplantısı’nda konuştu.
Bozdağ, hukuk fakültelerinin sadece kaliteli hukukçu yetiştirmek bakımından değil, Türkiyenin her alanda güçlü ve geleceğe emin adımlarla yürümesi bakımından da son derece önemli olduğunu söyledi.
Yargıya güven konusunun beklenilen seviyede olmadığını ifade eden Bozdağ, yargı alanının diğer kamu hizmetleri alanlarından ayrı düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Yargıya güveni en üst noktaya taşıyacak doğru adımları atmak için çabaladıklarını söyleyen Bozdağ:
“Yargıya güven ve yargıdan memnuniyet konularında ortaya çıkan sonuçlar bugün için maalesef sevindirici noktada değildir. Yargıdan memnuniyet konusunda anket çalışması yapanlar veya değerlendirme yapanlar elbette yargının verdiği hizmetle diğer kamu hizmetlerinin verdiği hizmeti bir tutmamaları lazım. Çünkü yargıya işi düşen herkes ya kazanıyor ya kaybediyor. Yani yüzde 50- 50 bir sonuç var. Birisi kazanan birisi kaybeden taraf. Memnuniyetin yüksek olması zaten beklenemez işin doğası gereği. Ama yargıya güven konusunda, yargıya işi düşsün düşmesin, yargı hakkındaki herkesin ortak algısını ifade etmektedir. Her neye inanıyorsa yargıya müracaat ederken o konudaki pozitif beklentinin yüksekliğini ve verilecek karara olan inancı ifade eder. Bu inançta bir zayıflama var. Bu zayıflamayı ortadan kaldırmak için çok boyutlu çalışmalara ihtiyaç var. Sadece avukatlar, sadece hakimler, savcılar cephesinden bakarak veya başka alanlardan bakarak yargıya güven konusunda daha pozitif sonuçlara bu pencereden bakarak elde edemeyiz. Onun için yargıya güveni en üst noktaya taşıyacak doğru adımları atmak, doğru işleri yapmak, doğru kararlar vermek ve bunu da muhataplarımızla ortaklaşa yapmak gerekir. Çünkü atacağımız adımları ancak beraber atabilirsek, beraber yol alabilirsek neticenin daha faydalı olacağına yürekten inanıyoruz.”dedi.
Konuşmasında yargıya güvenin hukuk eğitimiyle başladığını savunan Bakan Bozdağ, “ İyi bir eğitimin iyi bir hakim, savcı, avukat hukukçu yetişmesinde ne kadar önemli rol oynadığı buradaki herkesin yakinen bildiği konudur. O yüzden işin aslı olan bir noktadan başlamamız gerektiğni düşünüyor ve daha önceki bakanlarımız döneminde başlatılan hukuk eğitimi çalışmalarını bu dönemde nihayetlendirme ve belli noktaya getirme kararı aldık.” dedi.
Hukuk Sistemi Yeniden Ela Alınacak
Mevcut hukuk sisteminin yeniden ele alınması gerektiğine değinen Bozdağ, şunları söyledi: “Hukuk fakültelerimizle, YÖK ile ciddi işbirliğine ihtiyacımız var. Onun için bu vesileyle hukuk eğitiminin süresinin, sisteminin, müfredatının okutulan derslerin yeniden ele alınmasının büyük bir gereklilik olduğuna inanıyorum. Bu sistem doğru mu? Bu sistem üzerinde hepimizin yeniden kafa yormaya ihtiyacımız var. 4 yıl mı, daha kısa mı, uzun mu kafa yormamız lazım? Bakanlık olarak dünyada nasıl oluyor, diye incelettik. Bizim kendi çevrelerimizin bu konudaki fikirileri, bizim için esas yol gösterici olacaktır. Son derece önem arz etmektedir. Biz, Bakanlık olarak ne istediğimizi söyleyelim, sizler değerlendirin ama sonunda bir karar verelim. Gerçekten nitelikli hukukçunun gerçekleşmesi için asgari şartını belirleyelim. O asgari nitelikleri taşımayan birisi, fakültelerimizden mezun olmasın.”
Hakim Savcı Eğitiminde Yeni Adımlar
Hakim ve savcıların eğitimi konusunda da yeni dönemde yeni adımlar atacaklarını kaydeden Bozdağ, şu ifadelere yer verdi: “Bu eğitim şu anda Adalet Akademisi eliyle yürütülmekte, yeni dönemde buna ayrı bir niteliki kazandırmak ve bu eğitimi hakimlerin ve savcıların yük gördüğü bir eğitim değil de gerçekten faydalı bir iş yaptığına inandığı bir eğitime dönüştürecek adım atacağız. Ne yapacağız, onu tartışıyoruz. Aklımızda değişik öneriler var. Sonunda bir karar vereceğiz ama hakim ve savcılarımızı arazide yetiştirmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Akademi’de eğitim alacak ama atayacağız onları. Gidecek mahkemesine, icra hakimliğine, sulh ceza hakimliğine nereye ise gidecek; Yardımcı olarak ya da başka sıfatla. Onları istihdam eden formül üzerinde durmak, onları iyi yetiştiren hakim ve savcıların da aynı şekilde terfileri de dikkate almak veya iyi yetiştirmeyenlerin de ona göre değerlendirileceği bir mekanizma kurmak istiyoruz. Hakim ve savcılarımızın arazide bizzat işin içinde yetişmesinin, daha sonra kürsüye çıkmasının doğru olduğuna inanıyoruz. “
Avukatlık Sistemi ve Barolar
Avukatlık eğitimiyle ilgili de konuşan Bozdağ: “Avukatların eğitimiyle ilgili Barolar Birliği’nin çabaları var. Yeni dönemde de bu konuda Barolarla beraber çalışacağız ve avukatlarla ilgili yeni adımlar atacağız. Sınav konusunu yeni dönemde getireceğiz. Ancak Hukuk Fakültesi 1. sınıfta okuyanlar mükteseb hak nedeniyle muaf olacak. Bu sınavdan Barolar memnun değil ama sağlıklı geçiş için doğru olanı yapalım diyoruz ve yeni dönemde Avukatlık Yasası’nda da çok önemli değişiklikleri Barolarla konuşarak yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
Toplantıda, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç da bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı şekilde devam etti.
Toplantıya, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ve Hukuk Fakültesi dekanları katıldı.
06659 KIZILAY / ANKARA
90 (0312) 417 77 70
basinadalet.gov.tr