BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BOZDAĞ, YOZGAT`TA TEMEL ATMA VE AÇILIŞ TÖRENLERİNE KATILDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün bina açılış törenine ve Adalet Bakanlığı Yozgat Eğitim Merkezi hizmet binasının temel atma törenine katıldı.

Törenlere Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, HSK üyeleri Cafer Ergen, Hamit, Mehmet Ademoğlu, Yaşar Şimşek, Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar, Mehmet Akif Ekici, Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, Teknik İşleri Dairesi Başkanı Erdoğan Böcek, Eğitim Dairesi Başkanı İbrahim Şahin de katıldı.

Bakan Bozdağ’ın açılışta yaptığı konuşmadan bazı başlıklar şu şekilde:

İŞYURTLARININ KAPSAYICILIĞI ARTARAK DEVAM EDECEKTİR

Bugün şahit olduğunuz gibi Yozgat’ımızda Bakanlığımızın bazı çalışmalarına beraber tanıklık ediyoruz. Biraz önce Ceza İnfaz Kurumları ile Tutuk Evlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin el ürünlerinin sergilendiği İşyurtları Fuarı’nın ikincisini hep beraber açtık. Eminim ki Yozgat’ımız Yozgatlı hemşerilerimiz bundan istifade edeceklerdir. Geçen sene genel müdürümüzün de verdiği rakamlara göre Türkiye genelinde 600 bin vatandaşımız İşyurtları Fuarlarını ziyaret etmiş, oradan alışveriş yapmışlardır. Bu İşyurtlarının ürettiği ürünlerin toplumumuz tarafından nasıl karşılandığını göstermesi bakımından sonra derece önemli. Bundan sonra da bunun kapsayıcılığı artarak devam edecektir.

İLK ÖRNEĞİ YOZGAT’TA YAPILDI

Adli Tıp Kurumu başkanımızın ifade ettiği gibi Adli Tıp Kurumu Yozgat Şube Müdürlüğü binamızın ve şube müdürlüğümüzün hizmete alınması vesilesiyle buradayız, huzurlarınızdayız. Ben bu vesileyle bu binayı bu hale getirene kadar emeği geçen herkese başta Teknik İşler Daire Başkanlığımıza, mühendislere, müteahhit firmaya emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü Yozgat’ımıza ihtiyaç olması halinde başka yerlerden gelen taleplere de olumlu cevap vererek hizmetlerini sürdürecektir. Bu türün ilk örneği. Sayın Başkanımızda söyledi çünkü Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlükleri tip projelerle Türkiye’nin her yerinde aynı projeleri uygulamaya aynı üniteleri kurmaya her şeyin birbirinin aynısın olmasına özen gösteriyoruz. Çünkü ihtiyaçlar bir, bu ihtiyacı giderecek mekan aynı mekan dolayısıyla bunların birlikte teminini tip projelerle yapmanın daha faydalı olacağına inandık ve bunun ilk örneği de Yozgat’ta verildi. Biraz Bakan’a belki torpil geçtiler öyle anlıyorum. Onun içinde arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum ama bu projenin tamamı Türkiye’nin 81 ilinde uygulanıyor ve Bakanlık olarak Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüklerini Türkiye’nin 81 ilinin tamamında faaliyete geçirme kararı aldık. Yanılmıyorsam 2017 sonunda Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü faaliyete geçirilmemiş ilimiz kalmayacaktır.

BÜYÜK BİR HİZMETİN MİLLETİN AYAĞINA GÖTÜRÜLMESİ

Bu büyük bir imkanın, büyük bir hizmetin milletin ayağına götürülmesidir. Daha önce Yozgatlılar bilir burada bir otopsi ihtiyacı olduğu zaman Ankara’ya gider orada belki sıra vardır günlerce bekler, cenazesini defnetmek için Ankara’da vekillere, tanıdıklara, bürokratlara gidip torpil arardık. Ama şimdi Yozgatlının ayağında Allah böyle bir şeye ihtiyaç göstermesin ama ihtiyaç duyulduğunda hizmet verecek bir eser var. Bu bütün Türkiye’nin illerinin tamamında da aynı şey yapılacak. AK Parti hükümetleri her hizmeti vatandaşın ayağına götürme konusunu temel ilke edindiği gibi adli tıp hizmetlerini de vatandaşın ayağına dünyanın en iyi standardı kalitesinde götürmeyi prensip edindi. İnşallah bütün ülkemizdeki Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlükleri her ilde olacak. Ayrıca bir de grup başkanlıkları var. Grup başkanlıkları da daha geniş kapsamlı işleri yapacak. Onlar da olmak suretiyle insanlarımızın Anadolu’nun dört bir yanından Ankara’ya, İstanbul’a veya bazı merkezlere gitmesinin önünü kesmiş olduk. Hizmet ayağında görülecek.

SARAY GİBİ ADALET SARAYLARI YAPILIYOR

Allah’a hamdolsun bugün ülkemizde adalet hizmetleri yine mukayese edilmeyecek kalite ve standardın sağlandığı ortamlarda yerine getirilmektedir. Adliyelerin, hükümet konaklarının bir köşesine sıkıştırıldığı veya kahvehanelerin adliyelere dönüştürüldüğü dönemlerden bugün saray gibi adalet saraylarının yapıldığı, adalet binalarının olduğu dönemlere geldik. Adli Tıp Şube Müdürlüğü için herhalde yerleri yoktu. Zannedersem adliyelerin içinde bir oda ya bulurlardı ya bulmazlardı. Ama şimdi Beyaz Saray gibi Adli Tıp Şube Müdürlükleri yapıyoruz. Her kurum kendi binasında ve özgün mimarisi içinde hizmet etme imkanı buluyor. Yine yargı ile ilgili baktığımızda Türkiye’nin dört bir yanındaki illerimizde adalet binalarını biz yapmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar 200’ün üzerinde adalet sarayı yaptık. Devam eden projelerimiz var, bunlar faaliyete geçtiğinde de vatandaşlarımız daha iyi alanlarda hizmet alma imkanı bulacaktır. Personel sıkıntımız çoktu, katip bulmakta zorlanıyorlardı. Ama şimdi yüzde 100’ün üzerinde katip sayımızı arttırdık. Daktilo şeritlerini avukatlardan isterlerdi, bilgisayarlı ilgili tonerleri de avukatlardan isterlerdi. Yazacak kağıt bulamazlardı. Şimdi baktığınızda UYAP sayesinde, dijital devrim sayesinde ve hükümetimizin bu konulara ayırdığı bütçe sayesinde hiçbir adliyede bir kağıt ihtiyacı, bir teknoloji ihtiyacı yok. Avukatlardan veya vatandaşlardan adliyelerimizin herhangi bir talebini yerine getirme ihtiyacı da bu güne kadar ben pek duymadım. Hükümet olarak bütün bunların hepsini en iyi şekilde sağladık, sağlamaya devam edeceğiz.

HAKİM VE SAVCI SAYIMIZI AB STANDARTLARI SEVİYESİNE ÇIKARACAĞIZ

Hakim ve savcı sayıları konusunda da önemli adımlar attık. 15 Temmuz 2016’da yaşadığımız darbe girişiminden sonra yargı içindeki FETÖ terör örgütü üyelik, iltisak ve irtifakı nedeniyle bağımsız ve tarafsız görev yapma vasfını yitirenlerin meslekten uzaklaştırılmaları, yargının rehin alınması konusuna son verilme çalışmaları nedeniyle bir azalma oldu. Ama öte yandan stajda olan yaklaşık 4 bin civarında yeni hakim ve savcı adayının mesleğe kabulü vatandaşımızın bu meslekten uzaklaştırılmalar nedeniyle herhangi bir sıkıntıya düşmesine izin verilmedi. Hiçbir mahkemede, hiçbir savcılıkta, hiçbir yerde hakim savcı yokluğundan veya azlığından mütevellit problemler yaşanmadı çünkü yaşanmasın diye azami tedbirler aldık, almaya da devam edeceğiz. Bundan sonra da Türkiye’de hakim ve savcı sayımızı AB standartları seviyesine çıkarma konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2023 hedeflerimiz içerisinde Avrupa’da olduğu gibi 100 bin kişiye 21 hakim düşecek şekilde bir sonuca, hedefe hep beraber ulaşacağız. Şimdiden bunun da hayırlı olmasını diliyorum. İşin uzmanları bana dediler ki ‘Adli Tıp tamsa otopsi yapılıyordur orada yoksa tam değildir’ dediler. Tabi işin uzmanlarına ben hep itibar ederim. Otopsi yapılıyor burada doğru mu? Hiçbir eksiğimiz yok her şey tamam inşallah. Allah hayırlı uğurlu etsin diyorum ve hepinizi saygıyla Allah’a emanet ediyorum.