BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BOZDAĞ TBMM`DE KONUŞTU

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclis Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde milletvekillerin soruları cevaplandırdı.

Bakan Bozdağ, TBMM Genel Kurulu’nda şunları söyledi:

“Şu anda fezlekesi bulunan milletvekilleriyle alakalı, suç niteliğine göre döküm, tabii, bütün dosyalarla ilgili elimde detaylı yok ancak Komisyonda olanlarla ilgili, izniniz olursa, bazı rakamları açıklamak isterim: Terör suçlarından 216 adet, hakaret suçu 201 adet, yaralama suçu 11 adet, görev suçları 38 adet, sahtecilik suçları 6 adet, tehdit suçu 18 adet, gizliliğin ihlaline ilişkin suçlar toplamı 11 adet, suçu ve suçluyu övmek 55 adet, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak 24 adet, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet 119 adet, 298 sayılı Seçim Kanunu’na muhalefet 11 adet, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet 3 adet, iftira 13 adet, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na muhalefet 1 adet, halkı askerlikten soğutmak 2 adet, mala zarar verme 1 adet ve tabii devam ediyor. Bütün suçları burada sayarsak çok zaman alır, bunlarla ilgili dökümler zaten ilgili yerlerde var. Zannederim cevap yeterli olmuştur.

Dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasından sonra süreç, daha doğrusu, bu Anayasa değişikliğinin kabulünden sonra süreç nasıl işler? Sürecin nasıl işleyeceği tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu’nun uygulanması suretiyle ortaya çıkacaktır. Sadece, Meclisin kabulünden sonra dosyaları Meclis iade edecektir, Başbakanlık, orası Adalet Bakanlığına, Adalet Bakanlığı da ilgili soruşturma yapan yerlere iade edecektir. Ondan sonrası Usul Kanunu çerçevesinde işleyecektir.

Sayın Tanal “Terör örgütünün propagandası suç mu?” diye söyledi. Bildiğiniz gibi Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde;

Türk Ceza Kanunu’nun 214’üncü maddesinde suç işlemeye tahrik, 215’inci maddesinde suçu ve suçluyu övme, 217’nci maddesinde kanunlara uymamaya tahrik, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7’nci maddesinde terör propagandası, yine Terörle Mücadele Kanunu’nun 6’ncı maddesinde terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basma ve yayma suç olarak düzenlenmektedir. Bunlar kanunlarımızda suçtur.

Bazı kişilerle ilgili, Sayın Miroğlu, Sayın Atalay, Sayın Aktay’ın açıklamalarıyla ilgili sorduğunuz sorular… Beni herhâlde mahkeme zannettiniz, hâkim zannettiniz.

Ben hâkim değilim, mahkeme değilim. İnsanlarla ilgili “Bu suç mudur, değil midir?” şeklinde bir soruyu bana yöneltmenizi, işin doğrusu, doğru görmem çünkü hukuk devletinde bunun kararını verecek mahkemelerdir.

Ama şunu söyleyeyim: PKK eli kanlı bir terör örgütüdür, DEAŞ eli kanlı bir terör örgütüdür. Bu örgütlerin yöneticileri ve teröristleri hepsi beraber terör örgütlerinin hizmetinde olan kişilerdir, bunların bütün eylemleri de suçtur. Hükümetimiz, devletimiz, güvenlik güçlerimiz bunlarla sonuna kadar mücadele etmede kararlıdır, mücadele devam edecektir.

“Dokunulmazlık dosyalarının yüzde 99’u muhalefetle ilgili, sadece 1’i iktidarla ilgili.” diyor bir arkadaş. Zannedersem, bu fezlekeleri kimin hazırladığını unutuyor arkadaş. Kim hazırlıyor fezlekeleri?

Cumhuriyet savcıları hazırlıyor. Niçin hazırlıyor? Suç işlediklerine dair iddialar, ihbarlar, şikâyetler olduğu zaman bunu inceliyor, fezleke düzenleme ihtiyacı duyduğu zaman düzenleyip gönderiyor. Peki, suç işleme ihbarını kim yapıyor? Vatandaş yapabilir, siz yapabilirsiniz, onlar resen soruşturabilir.

Şimdi, buradan siz “Niye bizimle ilgili düzenleniyor?” sonucunu çıkaracağınıza… Ben de şöyle soruyorum: Acaba bu muhalefetten bazı milletvekilleri suç işlemekte niye bu kadar iştahlı davranıyorlar? AK Parti’li milletvekilleri suç işlemiş olsalar onlarla ilgili de fezlekeler olabilir, onlar ilgili de gelir. Yani, polisle, askerle, devletin başka başka güvenlik birimleriyle karşı karşıya gelseler onlar ilgili de gelebilir, kanunlara uymasalar onlarla ilgili de gelir. Bu, şunu gösteriyor: İktidar partisi kanunlara uyma konusunda daha büyük bir hassasiyet gösteriyor demektir, bunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim.

 “Teröre yardım ve yataklık etmekle ilgili dosyalar, dokunulmazlık fezlekeleri bugüne kadar niye Meclise gelmedi?” diye sordu, işte geldi Meclise. Bugün tek tek görüşme yok ama Anayasa’ya eklenen bir ek maddeyle bunların yargılanması önündeki engel kaldırılıyor. “Bugüne kadar niye gelmedi?” diyenlerin şimdi fırsat önündedir, oyunu kullanır, bu engeli kaldırmış olur.

Bozdağ’ın konuşması sonrası, Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifinin görüşmeleri yapıldı ve teklif için gizli oylamaya geçildi.